Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ

Θάνος Μωραΐτης: «Απαιτείται Ευρωπαϊκή προσέγγιση και κατάλληλη χρηματοδότηση στα ζητήματα της αειφορικής διαχείρισης και της προστασίας των δασών.»

Τις Ελληνικές θέσεις για την Πράσινη Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέπτυξε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θ. Μωραΐτης, σε ομιλία του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.


Ο Υφυπουργός επεσήμανε ότι το ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για τα Δάση, ζήτησε από διάφορους φορείς (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Πανεπιστήμια Δασολογίας / Περιβάλλοντος, Τ.Ε.Ι. Δασοπονίας, Δ/νσεις Δασών, την Ένωση Δασοκτημόνων Ελλάδος και τις Δ/νσεις της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος ) να αποστείλουν τις απόψεις τους επί της Πράσινης Βίβλου που εξέδωσε την 1η Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης στην ΕΕ.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. κατέληξε, στις 11 Ιουνίου του 2010, σε ένα Σχέδιο Συμπερασμάτων το οποίο:


1. Αναγνωρίζει ότι τα δάση παίζουν ζωτικό ρόλο στην περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξης της Ευρώπης.


2. Αναγνωρίζει επίσης ότι τα Ευρωπαϊκά δάση απειλούνται από βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες.


3. Επισημαίνει την διασυνοριακή διάσταση των φαινομένων αυτών σε επίπεδο ΕΕ αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα.


4. Τονίζει τη σημασία της αειφορικής διαχείρισης στην προστασία τους και την εκπλήρωση του πολυλειτουργικού ρόλου τους.


5. Κρίνει ότι θα πρέπει να γίνουν επιπλέον προσπάθειες για περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ, στα πλαίσια της Δασικής Στρατηγικής της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για τα Δάση.


6. Υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο των δασών στον μετριασμό (mitigation) της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή (adaptation).


7. Επαναλαμβάνει επίσης την ανάγκη για την βελτίωση των γνώσεων που αφορούν τα δάση και τις συγκρίσιμες πληροφορίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


8. Ενθαρρύνει την συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα δάση μέσω -μεταξύ άλλων- υπαρχόντων Ευρωπαϊκών Συστημάτων πληροφοριών.


9. Παροτρύνει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει τις εργασίες (σχετικά με την Πράσινη Βίβλο) σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της -συνεχιζόμενης- δημόσιας διαβούλευσης και τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων.


«Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, η Υπουργός ΠΕΚΑ στο Συμβούλιο Υπουργών, αναφερόμενη στο θέμα των Δασών ξεκαθάρισε ότι για τη χώρα κυρίαρχο ζήτημα -μεταξύ άλλων- είναι και η αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, λαμβάνοντας υπόψη σε όλες τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες, τη διάσταση της βιοποικιλότητας, ενώ η διατήρηση και η αποκατάσταση της ισορροπίας των δασικών οικοσυστημάτων είναι καθοριστικής σημασίας», δήλωσε ο Θ. Μωραΐτης.
Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ εκτιμά, τέλος, ότι στο βαθμό που όταν καίγονται τα δάση, η κλιματική αλλαγή, η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα «μετακομίζει» μαζί με όλα τα συμπτώματα σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να διευρυνθεί η λίστα των εταίρων που θα συμφωνήσουν ότι :
1. H Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές Επίπεδο για μια δεσμευτική συμφωνία για την Αειφορική Διαχείριση των Δασών.
2. Είναι ώριμες οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός Κοινοτικού Κανονισμού για τη προστασία και την παρακολούθηση των Δασών.
3. Πρέπει να υπάρξει και να εξασφαλιστεί σταθερή χρηματοδότηση από ανεξάρτητο ταμείο- προορισμένο μόνο για τα Δάση- ώστε να εφαρμοστούν και οι πολιτικές.
4. Η βιοποικιλότητα δεν είναι μια θεματική που είναι αποκομμένη από τα Δάση, αντιθέτως πρέπει να υιοθετηθεί ως οριζόντια πολιτική στην Αειφορική Διαχείριση των Δασών.
«Τα Ελληνικά Δάση είναι εργαστήρι για τη μελέτη της βιοποικιλότητας και ως τέτοια τα αντιμετωπίζουμε κατά συνέπεια ενσωματώνουμε την οριζόντια οπτική της βιοποικιλότητας στη διαχείριση των Δασών, είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε συμμαχίες με άλλα κράτη μέλη στο πλαίσιο κοινών διεκδικήσεων. Το βασικό μας μέλημα και η επιδίωξη μας είναι η δημιουργία ενός Κανονισμού και η στήριξη των πολιτικών μέσα από κατάλληλη χρηματοδότηση. Χωρίς χρηματοδοτικά μέσα δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή καμιάς πολιτικής.» σημείωσε ο κ. Μωραΐτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου