Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ





Η Δημοτική κίνηση «Πανδημοτική Πρωτοβουλία» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία μου και συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών του νέου Δήμου Αγρινίου που θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθούν στη μεγάλη πρόκληση του Καλλικράτη για ριζική αλλαγή στον αυτοδιοικητικό χάρτη και στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου μεγάλου Δήμου.
Αυτός ο νέος Δήμος που συνενώνει δημιουργικά τους Δήμους Αγρινίου, Θεστιέων, Στράτου, Αρακύνθου, Νεάπολης, Μακρυνείας, Παραβόλας, Αγγελοκάστρου, Παρακαμπυλίων και Παναιτωλικού, θα αποτελεί στο άμεσο μέλλον βασικό κορμό της αυτοδιοίκησης στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας.
Η μεταρρύθμιση αυτή, αποτελεί δύσκολο εγχείρημα και γίνεται κάτω από ακόμη δυσκολότερες κοινωνικές και οικονομικές
συνθήκες για τον τόπο μας. Καλούμαστε ως δημότες να αναλάβουμε αυτή την δημιουργική ευθύνη τόσο με την άμεση συμμετοχή μας όσο και με τις επιλογές μας στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.


Στις εκλογές αυτές δεν ανανεώνουμε απλώς το πολιτικό προσωπικό που θα διοικήσει τον νέο Δήμο Αγρινίου. Ουσιαστικά αποφασίζουμε και επιλέγουμε τους συμπολίτες μας στην ηγεσία του Δήμου, που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτής της πρωτόγνωρης αυτοδιοικητικής αλλαγής.


Γιατί πράγματι αλλάζει ένα μοντέλο διοίκησης που εξάντλησε τα όριά του, που έλυσε αλλά και συσσώρευσε προβλήματα, που χρειάζεται να εξυγιανθεί, να εκσυγχρονιστεί, να γίνει δημοκρατικότερο και αποτελσματικότερο.


Για να πετύχει το εγχείρημα αυτό για να δημιουργηθούν στέρεες βάσεις και δομές στο νέο Δήμο, για να αντιμετωπίσουμε το παρόν με όρους μέλλοντος, χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση, υπεύθυνη ηγεσία, γνώση, εμπειρία, τόλμη και δύναμη.


Για τη «Πανδημοτική Πρωτοβουλία», ο προγραμματικός λόγος δεν συνιστά πεδίο πλειοδοσίας. Αντίθετα αποτελεί την προσέγγιση των λύσεων για τα προβλήματα, των προτάσεων αξιοποίησης για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες.


Ο προγραμματικός μας λόγος πηγάζει από τη βαθιά γνώση όλων των δεδομένων του νέου Δήμου Αγρινίου, των απαιτήσεων της μεταρρύθμισης και τέλος από την κατανόηση του σύγχρονου ρόλου του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Οι παρακάτω προτάσεις αποτελούν τον πυρήνα του προγράμματος μας και θα εξειδικευθούν στη συνέχεια της προεκλογικής μας εκστρατείας. Οι προτάσεις μας θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο. Θέλουμε την εκ των προτέρων κριτική και τη διαφορετική άποψη. Μόνον έτσι θα πετύχουμε τη σύνθεση, όρος απαραίτητος για την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα.






Φιλοσοφία της Διακυβέρνησης του Δήμου


• Μέχρι σήμερα το κυρίαρχο αναπτυξιακό μοντέλο ήταν κεντρικό, ήτοι η αναπτυξιακή διαδικασία οριζόταν από την κορυφή της πολιτικοδιοικητικής πυραμίδας επιλέγοντας στόχους όπως η ενίσχυση επιλεγμένων παραγωγικών τομέων ή ηγετικών κλάδων σε χωρικά σημεία κομβικής σημασίας.


• Σε περιόδους κρίσης με σημαντικές διαρθρωτικές μεταβολές κυρίαρχο πρότυπο θα πρέπει να είναι αυτό της ενδογενούς βιώσιμης ανάπτυξης.


• Το πρότυπο της ενδογενούς βιώσιμης ανάπτυξης βασίζεται στην κινητοποίηση των τοπικών πόρων σε ένα πλαίσιο κοινωνικής συναίνεσης και τοπικής συλλογικής δράσης και στην ικανότητα του να αναδεικνύει ορισμένες θεμελιώδεις μεταβλητές όπως:


 Τη χρήση τοπικών πόρων (εργασία, τοπικά κεφάλαια, επιχειρηματικότητα, πρώτες ύλες, ειδικευμένη γνώση).


 Την ικανότητα ελέγχου της τοπικής διαδικασίας συσσώρευσης.


 Την ικανότητα για καινοτομία.


 Την ύπαρξη και την ικανότητα ανάπτυξης παραγωγικών, ενδοκλαδικών και διακλαδικών, αλληλεξαρτήσεων και διασυνδέσεων σε τοπικό επίπεδο.


• Η αποτελεσματική υιοθέτηση του εν λόγω αναπτυξιακού προτύπου προϋποθέτει την προσαρμογή και την ανταπόκριση στους εξωτερικούς οικονομικοκοινωνικούς μετασχηματισμούς ώστε να εκκινήσει μια διαδικασία βιωσιμότητας στη βάσει:


 Της αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης ολοκληρωμένων παρεμβάσεων.


 Της διατήρησης των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων.


 Της διαφύλαξης του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος.


 Της διαφύλαξης και αναπαραγωγής του πολιτιστικού γίγνεσθαι.


 Της διατήρησης του κοινωνικού ιστού.


 Της αναβάθμισης των τοπικών ποιοτικών χαρακτηριστικών.






Βασικές Στρατηγικές του Προγράμματος της Πανδημοτικής Πρωτοβουλίας


• Η διοίκηση του νέου δήμου που θα προκύψει από τις εκλογές του Νοεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη την γενικότερη αρνητική οικονομική συγκυρία και έχοντας ως στόχο τη θεμελίωση μιας ενδογενούς βιώσιμης ανάπτυξης για τον τόπο, θα πρέπει:


 Να εξασφαλίζει ίση και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση όλων των κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα των νέων, των γυναικών και αυτών που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, στις διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησης.


 Να προωθήσει προγράμματα επίλυσης συγκρούσεων και ανταγωνιστικών τάσεων για την κατανομή, την πρόσβαση και τη χρήση των κοινών πόρων.


 Να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προβολής και αξιοποίησης των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων.


 Να προωθεί τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την προώθηση προγραμμάτων, μέτρων και δράσεων της δημοτικής αρχής (π.χ. προγράμματα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα).


 Να δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον λειτουργίας των επιχειρήσεων και να τις ενθαρρύνει στην ανάληψη πρωτοβουλιών και την υλοποίηση επενδύσεων που θα συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την παροχή υπηρεσιών, την κατασκευή υποδομών, κλπ.


 Να προωθεί τη συνεργασία με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα και να αξιοποιεί την ακαδημαϊκή έρευνα για την υλοποίηση καινοτόμων λύσεων στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.


 Να αναπτύσσει συνεργασίες με όμορους δήμους και με δήμους που παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκή Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας) για την από κοινού διεκδίκηση προγραμμάτων χρηματοδότησης και την προώθηση κοινών συμφερόντων.


 Να αναπτύσσει στρατηγικές συνεργασίες με το σύνολο των φορέων της τοπικής οικονομίας, με σκοπό την διαμόρφωση μιας νέας επιχειρηματικότητας, που θα στηρίζεται και θα στηρίζει την μικρομεσαία επιχείρηση.


 Να ενισχύσει την ανάπτυξη τοπικών παραγωγικών δικτύων ομοειδών ή συμπληρωματικών δραστηριοτήτων ανάμεσα σε επιχειρήσεις είτε ανάμεσα σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.


 Να δημιουργήσει μηχανισμούς υποκίνησης, ενθάρρυνσης και κινητοποίησης των τοπικών κοινωνιών στην κατεύθυνση ανάπτυξης συλλογικών μορφών επιχειρηματικής δραστηριότητας.


 Να δημιουργήσει κεντρικούς υποστηρικτικούς μηχανισμούς για την εξειδικευμένη υποστήριξη των επιχειρήσεων σε θέματα τεχνολογικού εξοπλισμού και ανάπτυξης και την έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.


 Να συντονίσει την εκπαίδευση και την κατάρτιση δίνοντας έμφαση στις ανάγκες της τοπικής αγοράς.


• Η Πανδημοτική Πρωτοβουλία για τον Καλλικράτιο Δήμο Αγρινίου διαμόρφωσε ένα πρόγραμμα, το οποίο κατεξοχήν βασίζεται στις αρχές της ενδογενούς βιώσιμης ανάπτυξης και:


 Αποτελεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης των τοπικών προβλημάτων, η οποία παύει να έχει αποσπασματικό χαρακτήρα, διερευνώντας σφαιρικά και με διεπιστημονική προσέγγιση όλες τις προοπτικές ανάπτυξης.


 Αποτελεί ένα εργαλείο για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη κατανομή και αξιοποίηση των περιορισμένων τοπικών πόρων αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων.


 Αποτελεί μέσο ενεργοποίησης του τοπικού πληθυσμού σε όλα τα επίπεδα σχεδιασμού, καταγράφοντας τις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες του.


 Αναβαθμίζει την εικόνα του Δήμου προσδίδοντάς του το κύρος της διαχείρισης θεμάτων μείζονος σημασίας.


 Βελτιώνει την εσωτερική οργάνωση, προσανατολίζοντας τις λειτουργίες σε νέα πρότυπα εργασίας, ορθολογικότερη οικονομική διαχείριση και εισάγοντας νέες τεχνικές και μεθοδολογίες.


 Επισπεύδει την ωρίμανση και υλοποίηση των δράσεων.


• Στόχος της Πανδημοτικής Πρωτοβουλίας για τον Καλλικράτιο Δήμο Αγρινίου είναι:


 η αξιοποίηση του τοπικού πλούτου με σεβασμό στο περιβάλλον


 η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής ως βάση της αναπτυξιακής διαδικασίας


 η θεμελίωση και σταθερή ενίσχυση και διεύρυνση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής με στόχο και την προσέλκυση επενδύσεων


 η εδραίωση της κοινωνικής συνοχής και της απασχολησιμότητας του πληθυσμού


 η διασφάλιση της ποιότητας ζωής, με γνώμονα τις αρχές της ενδογενούς βιώσιμης ανάπτυξης


• Καταλυτικό ρόλο στη στρατηγική της Πανδημοτικής Πρωτοβουλίας κατέχει η επένδυση στην Κοινωνία της Γνώσης, της Καινοτομίας, της Εξωστρέφειας και της Ενίσχυσης των Φυσικών και Τεχνολογικών Υποδομών.






Βασικές Προτεραιότητες του Προγράμματος της Πανδημοτικής Πρωτοβουλίας


1. Επιχειρηματικότητα – Τοπική Οικονομία


• Ο Δήμος δεν μπορεί να αναλάβει το ρόλο του επιχειρηματία, είναι απαραίτητο όμως να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αρωγός, ή πολλές φορές οδηγός, και να δώσει κατευθύνσεις ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον στο οποίο θα λειτουργούν οι τοπικές επιχειρήσεις


• Ο Δήμος θα πρέπει να διαμορφώσει ευνοϊκές συνθήκες επενδύσεων στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, στη μεταποίηση, και στον τουρισμό που μπορεί να γίνει ο πιο δυναμικά αναπτυσσόμενος τομέας της περιοχής.


• Πρωτογενής τομέας


 Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί σημαντική παραγωγική δραστηριότητα µε κύριο όμως πρόβλημα τη φθίνουσα ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.


 Στηρίχθηκε μέχρι σήμερα αποκλειστικά στη στήριξη των επιδοτήσεων της Ε.Ε.


 Αδυναμία προσαρμογής στις νέες συνθήκες.


 Απαιτούνται πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στη βιωσιμότητα και στο σωστό προσανατολισμό της διάρθρωσης των καλλιεργειών.


 Η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της περιοχής καθώς και η προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στις τάσεις των αγορών μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο δυνατοτήτων και προοπτικών.


• Δευτερογενής τομέας


 Στηρίζεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χαμηλής παραγωγικότητας και τεχνολογικού περιεχομένου, αποσυνδεδεμένες από τους προμηθευτές και τα δίκτυα διανομής.


 Οι δυνατότητες ανάπτυξης του δευτερογενή τομέα της περιοχής συνδέονται με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση του μεριδίου της εγχώριας αγοράς, καθώς και την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων, για τις οποίες η γεωγραφική θέση του Καλλικράτιου Δήμου Αγρινίου και τα έργα των μεταφορικών υποδομών μπορούν να αποτελέσουν συγκριτικό πλεονέκτημα εγκατάστασης.


 Στις προοπτικές του δευτερογενή τομέα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί η αξιοποίηση των δυνατοτήτων βιοτεχνικής επεξεργασίας των προϊόντων του πρωτογενή τομέα.


• Τριτογενής τομέας


 Ο τομέας των υπηρεσιών, και ειδικότερα ο κλάδος του τουρισμού, έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης μιας και η περιοχή μπορεί να αποτελέσει κομβικό σημείο και περιφερειακό προορισμό λόγω της γειτνίασης με το νέο εθνικό οδικό άξονα δυτικής Ελλάδος.


 Ιδιαίτερες προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζει ο επιλεκτικός τουρισμός και ο αγροτουρισμός σε συνδυασμό με την ανάδειξη των υδάτινων πόρων, των ορεινών όγκων και άλλων τοπικών προορισμών φυσικής ομορφιάς της περιοχής.


 Στόχος της τουριστικής ανάπτυξής της περιοχής θα πρέπει να είναι ο εμπλουτισμός και η ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων τοπικών υπηρεσιών, ο περιορισμός ή και η εξάλειψη της εποχικότητας και η διασύνδεση της με τους άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας.


 Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό συστατικό του τοπικού τουριστικού προϊόντος θα πρέπει να είναι η καθιέρωση στοιχείων ποιότητας στις επιχειρήσεις και στους εμπλεκόμενους φορείς, προσπάθεια στην οποία ο δήμος πρέπει να έχει ουσιαστικά ενεργό ρόλο.














2. Περιβάλλον


• Εστιάζοντας στο περιβάλλον, στο οποίο οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Καλλικράτιου Δήμου Αγρινίου, διακρίνονται μια σειρά από σημαντικά θέματα, όπως η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η διαχείριση των δασών, η αξιοποίηση και ανάδειξη των ορεινών όγκων.


• Εξίσου μεγάλης σημασίας θέματα αποτελούν η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η διαχείριση των απορριμμάτων και η διάθεση λυμάτων των δημοτικών ενοτήτων.


• Σε ότι αφορά το οικιστικό περιβάλλον, ζητούμενο αποτελεί η χωροταξική οργάνωση των οικισμών, η βελτίωση της λειτουργικότητάς τους, και η αισθητική τους αναβάθμιση.


• Η προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων και ειδικότερα η προστασία των δασών, η αναβάθμιση των συστημάτων πρόληψης πυρκαγιών, η απαγόρευση της δόμησης σε δάση και σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, η αναβάθμιση και επέκταση των προστατευμένων περιοχών θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και στην εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων όχι μόνο όσον αφορά την προστασία της φύσης αλλά και την στήριξη της απασχόλησης των κατοίκων.






3. Ποιότητα Ζωής


• Η προώθηση της ποιότητας ζωής αποτελεί πολυδιάστατο και ταυτόχρονα κεντρικό ζήτημα της τοπικής αναπτυξιακής πολιτικής για τον Καλλικράτιο Δήμο Αγρινίου.


• Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση βασικών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του Καλλικράτιου Δήμου Αγρινίου, όπως την εσωτερική και ενδοδημοτική οδοποιία, την ανάπλαση και αισθητική αναβάθμιση πλατειών, τη συντήρηση και διαμόρφωση των παιδικών χαρών, τις παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των πεζών, την καθαριότητα, τη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μεταφοράς, την αναβάθμιση και βελτίωση των ευρυζωνικών δικτύων και την κοινωνική πρόνοια (π.χ. ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο Σπίτι, ΑμεΑ, κ.α.),


4. Πολιτισμός – Παιδεία – Αθλητισμός


• Το πολιτιστικό δυναμικό του Καλλικράτιου Δήμου Αγρινίου είναι αναγκαίο να αναδειχτεί και να συμμετάσχει στην αναπτυξιακή διαδικασία της περιοχής.


• Το θέμα της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι καιρός να τεθεί σε τελείως διαφορετική βάση αποτελώντας ένα αυτοτελή τομέα παραγωγικής δραστηριότητας του Καλλικράτιου Δήμου Αγρινίου.


• Η ανάγκη για μια τέτοια αντιμετώπιση καθίσταται πολύ πιο πιεστική κατά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, και επιτάσσει την αναζήτηση νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων υψηλής εισοδηματικής απόδοσης.


• Η παιδεία αποτελεί βασικό συστατικό οποιασδήποτε αναπτυξιακής προσπάθειας.


• Η παιδεία θα πρέπει να υποστηρίξει την ανάπτυξη της περιοχής μέσα από την ενίσχυση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων του τοπικού εργατικού δυναμικού (θέματα δια βίου μάθησης, προώθηση της γνώσης και των νέων τεχνολογιών) και να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην κοινωνική ένταξη αποκλεισμένων ομάδων.


• Ο αθλητισμός μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, στη σωματική υγεία και την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Γι' αυτήν την αναγκαία κοινωνική δραστηριότητα, πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και τα μέσα που θα παρέχουν τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερα παιδιά και νέους να την ασκούν. Ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός στηρίζεται στην ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη του τριπτύχου: μαζικός αθλητισμός, σχολικός αθλητισμός, σωματειακός – ερασιτεχνικός αθλητισμός.


• Γενικά, ο συνδυασμός του πολιτισμού με τον αθλητισμό και την εκπαίδευση αποτελεί στοιχείο απαραίτητο για τη συγκράτηση και διεύρυνση του τοπικού πληθυσμού αλλά και την προσέκλυση νέων δημοτών.


















Βασικές Αρχές Διακυβέρνησης του Δήμου από την Πανδημοτική Πρωτοβουλία


• Αντιλαμβάνομαι την υποψηφιότητα μου, όχι ως αυτοσκοπό, αλλά ως αφετηρία για να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τον τόπο μας, τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας.


• Στόχος κι επιδίωξη μου, να συνεχίσω να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μας, αλλά και για κάθε μία και κάθε έναν από εσάς.


• Ο Νέος Δήμος Αγρινίου, με τις αστικές και αγροτικές του περιοχές, με το σύνολο των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων που τον απαρτίζουν, αντιμετωπίζεται ως ενιαίος χώρος κοινωνικής, οικονομικής, οικιστικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.


• Δέσμευση μου:


 Η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων όλων των παλαιών δήμων και η σύνθεσή τους σε ένα αναβαθμισμένο συμπληρωματικό, και όχι ανταγωνιστικό, σύνολο.


 Η λειτουργία μιας ανοικτής συμμετοχικής διαδικασίας σε όλα τα επίπεδα, μέσα από την οποία θα αξιολογήσουμε τα κοινά μας προβλήματα και θα βρούμε τις πλέον αποτελεσματικές λύσεις για κάθε ένα από αυτά.


 Η δημιουργία ενός ανοιχτού δήμου που θα υπηρετεί τους πολίτες.


• Απόφαση μου, να σχεδιάσουμε και να δράσουμε τοπικά, και να διεκδικήσουμε υπερτοπικά, προκειμένου να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προκλήσεις της νέας εποχής και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης, που ανοίγονται μπροστά μας.


• Σας καλώ όλους σε ένα διαρκή διάλογο (διαβούλευση), για να συνδιαμορφώσουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα προοπτικής και ανάπτυξης που αξίζει στον τόπο μας. Οι νέες εποχές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις, συλλογική εργασία, γρήγορες προσαρμογές και προπάντων δυναμικές και ρεαλιστικές πρωτοβουλίες για να κάνουμε την διαφορά.






Για την Πανδημοτική Πρωτοβουλία


Δημήτρης Σταμάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου