Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Σημαντικές αποφάσεις και θετικές εξελίξεις στα Φωτοβολταϊκά των Αγροτών.»

Σημαντικές αποφάσεις και θετικές εξελίξεις σχετικά με τα Φωτοβολταϊκά των Αγροτών μετά την παρέμβαση-ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέα Μακρυπίδη και την απάντηση που δέχτηκε από τον αρμόδιο Υφυπουργό για θέματα Ενέργειας κ.Γιάννη Μανιάτη. Με την ερώτηση του ο Βουλευτής ζητούσε να αυξηθεί το χρονικό περιθώριο που έδινε προτεραιότητα στους αγρότες για την κατάθεση κατ’εξαίρεση
αιτήσεων πέραν τις 4 Σεπτεμβρίου ώστε να δοθεί η δυνατότητα ενημέρωσης και συμμετοχής σε όσους επιθυμούν και να μην ακυρωθεί στην πράξη το πλεονέκτημα για τους Αγρότες. Επιπλέον ο Ανδρέας Μακρυπίδης ζητούσε να αποσαφηνιστούν οι όροι ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας ώστε να μην υπάρξουν άδικοι αποκλεισμοί.


Με την απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ.Τίνας Μπιρμπίλη, με την οποία κατανέμεται ισχύς μεταξύ των διάφορων τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και κατηγοριών παραγωγών, προβλέπονται 500 MW για φωτοβολταϊκά επαγγελματιών Αγροτών μέχρι το 2014 και 750 MW μέχρι το 2020. Επιπλέον στην απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής στον Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη, αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης εάν υπάρξει περιθώριο για περαιτέρω αιτήματα των αγροτών.


Συνεπώς, οι Αγρότες, μετά από την συγκεκριμένη απόφαση, διατηρούν το πλεονέκτημα τους έναντι των υπολοίπων ιδιωτών, αφού θα μοιραστούν συγκεκριμένο αριθμό ισχύος (500 ΜW μέχρι το 2014 και 750 MW μέχρι το 2020) με ξεχωριστό πρωτόκολλο για την κατηγορία τους.


Επίσης, με την ανακοίνωση της Δ.Ε.Η. την 3η της 27ης Αυγούστου 2010, προβλέπεται η τήρηση ξεχωριστού μητρώου για τους επαγγελματίες Αγρότες έναντι των λοιπών αιτήσεων, ανεξαρτήτως ημερομηνίας κατάθεσης, γεγονός που επεκτείνει το πλεονέκτημα για τους Αγρότες, χωρίς χρονικό περιθώριο.


Στην απάντηση του Υπουργείου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Η εξέταση νέων αιτήσεων από πρόσωπα που είναι επαγγελματίες Αγρότες, εφόσον πρόκειται για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος έως 100KW σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους, εξελίσσεται κατά προτεραιότητα σε σχέση με τα άλλα αιτήματα μέχρι την έκδοση της απόφαση της Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. για τον καθορισμό της επιδιωκόμενης αναλογίας εγκατεστημένης ισχύος και η κατανομή της στον χρόνο μεταξύ των τεχνολογιών Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας.














Εφόσον μέχρι την έκδοση της απόφασης, και με δεδομένο το περιεχόμενο της κατανομής, αξιολογηθεί η ύπαρξη περιθωρίου για περαιτέρω αιτήματα από τον κλάδο των Αγροτών, θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση , με βάση την οποία θα δίνεται παράταση στην δυνατότητα που έχουν οι Αγρότες να υποβάλλουν αιτήματα και τα οποία θα εξακολουθήσουν να αξιολογούνται κατά προτεραιότητα.


Η προτεραιότητα των αιτημάτων αυτών των Αγροτών, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής τους και μέχρι την έκδοση της ανωτέρω απόφαση κατανομής, σύμφωνα και με την 3η ανακοίνωση της Δ.Ε.Η. Α.Ε., διασφαλίζεται με την τήρηση ξεχωριστού πρωτοκόλλου.»


Τέλος, σχετικά με το θέμα της αντιμετώπισης περιπτώσεων συνιδιοκτησίας εξ αδιαιρέτου αγροτεμαχίων ώστε να μην υπάρξουν άδικοι αποκλεισμοί το Υπουργείο απαντάει τα εξής: «Σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δικαίωμα υποβολής αιτημάτων έχουν κατ’επάγγελμα Αγρότες που μπορούν να αποδείξουν την κυριότητα επί της έκτασης και σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, την συναίνεση των συνιδιοκτητών για τη χρήση του εδάφους προκειμένου για την εγκατάσταση σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου