Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Κίνδυνος σεισμού στη Δυτική Ελλάδα!!!
Το ενδεχόμενο εκδήλωσης σεισμού στην περιοχή Δυτικής Ελλάδας, δημοσιοποεί ο σεισμολόγος Μάκης Χουλιάρας. Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου της ομάδας ΒΑΝ κατεγράφησαν προσεισμικά σήματα στο σταθμό της Πάτρας. Στο κέιμενό του ο κ. Χουλιάρας αναφέρει τα εξής:

Στο πλαίσιο των ερευνητικών πειραμάτων της ομάδας ΒΑΝ, τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται μια καινούργια μεθοδολογία που:
Α) βελτιώνει την ανίχνευση των προσεισμικών ηλεκτρικών σημάτων (SES) και ξεχωρίζει αυτά από πηγές βιομηχανικού θορύβου και
Β) βελτιώνει τον προσδιορισμό του χρόνου εκδήλωσης του αναμενόμενου σεισμού.
Αυτή η νέα μεθοδολογία έχει παρουσιαστεί σε πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις της ομάδας ΒΑΝ
που αφορούν στον ελληνικό σεισμογενή χώρο και έχει, επίσης, δοκιμαστεί πρόσφατα με επιτυχία στην Ιαπωνία, όπως ανακοινώθηκε από την Ιαπωνική Ακαδημία.
Η πιο εντυπωσιακή πρόσφατη επιτυχία αυτής της μεθοδολογίας αφορούσε στους «δίδυμους» σεισμούς που έγιναν στο Ευπάλιο στις 18 και 22 Ιανουαρίου του 2010. Θυμίζω ότι η ερευνητική ομάδα ΒΑΝ, αρκετές εβδομάδες πριν από την εκδήλωση της σεισμικής δραστηριότητας, είχε καταγράψει προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα στον σταθμό που λειτουργεί στην Πάτρα και τα είχε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Cornell.
Σε εκείνη τη δημοσίευση είχε, επίσης, προαναγγείλει την ευρύτερη περιοχή όπου αργότερα σημειώθηκε η σεισμική ακολουθία. Παράλληλα, θυμίζω ότι, αμέσως μετά την εκδήλωση του πρώτου σεισμού στις 18 Ιανουαρίου, ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης και εγώ διατηρήσαμε τις επιφυλάξεις μας δημοσίως (στην τηλεοπτική εκπομπή «Ζούγκλα») για την εκδήλωση και δεύτερου πιο ισχυρού σεισμού στην ίδια περιοχή, βασιζόμενοι στις καταγραφές και τα αποτελέσματα των συνεργατών μας από την ερευνητική ομάδα ΒΑΝ. Η δικαίωση ήρθε μερικές μέρες αργότερα, δηλαδή στις 22 Ιανουαρίου, με έναν ισχυρότερο σεισμό που σημειώθηκε στην ίδια περιοχή.
Τον περασμένο μήνα, στις 9 και 10 Αυγούστου, ο σταθμός ΒΑΝ της Πάτρας κατέγραψε και πάλι μία ακολουθία προσεισμικών ηλεκτρικών σημάτων SES και η ερευνητική ομάδα ΒΑΝ δημοσίευσε στις 23 Αυγούστου 2010 την εκτίμησή της για επερχόμενη ισχυρή σεισμική δραστηριότητα.Προσωπικά ήθελα να υπενθυμίσω ότι πρόκειται για ένα πειραματικό στάδιο της μεθοδολογίας που χρησιμοποιεί η ομάδα ΒΑΝ και τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να κρίνονται και να εκτιμούνται από τους αρμόδιους επιστήμονες των φορέων της αντισεισμικής προστασίας της χώρας μας και όχι να γίνονται χρήση για τη πρόκληση πανικού και την απαγγελία κατηγοριών εναντίον της ερευνητικής ομάδας ΒΑΝ του καθηγητή Φυσικής Παναγιώτη Βαρώτσου και των συνεργαζόμενων με αυτόν σεισμολόγων, Άκη Τσελέντη και Μάκη Χουλιάρα.patra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου