Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Λουκέτο για μία ημέρα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εξαιτίας της, κατά 50%, μείωσης στα λειτουργικά έξοδα και την εκπαιδευτική διαδικασία

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκεται πλέον το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων εξαιτίας της κατά 50% μείωσης της χρηματοδότησης, όχι μόνο στο Ίδρυμα της πόλης μας, αλλά και σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας.

Συγκεκριμένα σε ότι έχει να κάνει με το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν στα 7.224.000 ευρώ, από τα 14.200.000 ευρώ, γεγονός που πλέον δημιουργεί πολλά εμπόδια τόσο στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία, όσο και στην φοιτητική μέριμνα, έναν τομέα που ανέκαθεν το Πανεπιστήμιο έδινε μεγάλη βαρύτητα.
Στο πλαίσιο των περικοπών αυτών η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα σε προειδοποιητική αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την έντονη αντίδρασή της στα πολλά προβλήματα που έχουν προκύψει, από τις μέχρι σήμερα αποφάσεις
των συναρμόδιων υπουργείων.

Όμως παράλληλα τα προβλήματα για το Πανεπιστήμιο δείχνουν να μην έχουν τέλος. Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και τις καθυστερήσεις στην πρόσληψη προσωπικού, αλλά και την περικοπή των Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, μαζί με τους αντιπρυτάνεις και μέλη της Συγκλήτου αναφέρθηκε αρχικά στους λόγους της προειδοποιητικής κινητοποίησης, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στο εκπαιδευτικό ίδρυμα από την πολιτική των περικοπών.

Ο κ. Αλμπάνης δήλωσε πως πέρα από την περικοπή της χρηματοδότησης, καθώς δεν τηρήθηκε η προγραμματική σύμβαση που είχε συμφωνηθεί, παρατηρούνται καθυστερήσεις στον διορισμό μελών ΔΕΠ, σε νέες προκηρύξεις, αλλά και σε πρόσληψη ειδικού προσωπικού όπως ΕΤΕΠ. Ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουν γίνει 57 εκλογές μελών ΔΕΠ, όμως ακόμη αναμένεται ο διορισμός τους, και υπάρχουν 49 κενές θέσεις σε μέλη ΔΕΠ.

Από την άλλη ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου έκανε γνωστό πως οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις υπογράμμιζαν πριν λίγο καιρό πως η υγεία και η παιδεία θα εξαιρεθούν του μνημονίου, κάτι που όμως δε φαίνεται μέσα από την περικοπή των Δημοσίων Επενδύσεων.

Για το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων προτεραιότητα αποτελεί η εξασφάλιση της λειτουργίας του χωρίς περικοπές για την φοιτητική μέριμνα και φυσικά για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο τόσο για την ακαδημαϊκή χρονιά που διανύουμε, όσο και για την επόμενη με βάση το αποθεματικό που υπάρχει.

«Από εκεί και πέρα θα δούμε» είπε χθες ο κ. Αλμπάνης που υπογράμμισε ακόμη πως κάτω από αυτές τις συνθήκες το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αναπτυχθεί.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται σε επικοινωνία και με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τον συντονισμό των ενεργειών τους απέναντι στην πολιτική των περικοπών της κυβέρνησης.

Πολλά εμπόδια

Με τη σειρά του ο αντιπρύτανης Γιώργος Καψάλης τόνισε πως με την πολιτική που ακολουθείται από το υπουργείο, μία πολιτική που χαρακτηρίζεται από πλήρη απουσία προγραμματισμού και οργάνωσης, εμποδίζεται η λειτουργία των δειγμάτων και παράλληλα προκαλείται αβεβαιότητα στα μέλη ΔΕΠ και το προσωπικό των Ιδρυμάτων που αδυνατούν να ορίσουν την ίδια τους τη ζωή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Γιώργος Θυφρονίτης άσκησε κριτική για την ελλιπή στήριξη της έρευνας στην Ελλάδα.

Ο κ. Θυφρονίτης έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η χρηματοδότηση της έρευνας στη χώρα μας είναι στο 0,55% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στο 1,8%.

«Αν η παιδεία και η ερευνητική δραστηριότητα βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο, οφείλεται στους Πανεπιστημιακούς δασκάλους και σε όσους υπερβάλουν εαυτόν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Θυφρονίτης.

Λίγο πριν το τέλος της συνέντευξης τύπου ο κ. Αλμπάνης ρωτήθηκε και για τα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τον σχεδιασμό του υπουργείου για καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Για το θέμα αυτό τόνισε πως πρόκειται μέχρι στιγμής για σενάρια, καθώς αναμένουν τις τελικές ανακοινώσεις του υπουργείου.

«Σε κάθε περίπτωση το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι έτοιμο να συζητήσει για την ενίσχυση του ακαδημαϊκού του προφίλ, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού», είπε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου.

Συμπαράσταση δημοτικού συμβουλίου στο Πανεπιστήμιο

Εξάλλου το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, έχοντας υπόψη του το ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, δηλώνει τη συμπαράστασή του και συντάσσει τις δυνάμεις του με εκείνες της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για την επίλυση των αιτημάτων που θέτει, όπως:

- Η μείωση της επιχορήγησης κατά 50%

- Το πάγωμα των προσλήψεων

- Οι μειώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων

Το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί το δήμαρχο να έρθει σε επικοινωνία με τις πρυτανικές αρχές ώστε από κοινού να προσδιοριστούν οι παραπέρα τρόποι υποστήριξης του Πανεπιστημίου.

http://www.ioannina24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου