Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Η Περιφέρεια δεν συμφωνεί με την ίδρυση Κέντρου Κράτησης στη Δυτική Ελλάδα

Λάθος μήνυμα στους παράνομους μετανάστες και σε όσους τους διακινούν θα στείλει η τυχόν δημιουργία στη Δυτική Ελλάδα Κέντρου Κράτησης Μεταναστών, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η Περιφέρεια δεν συμφωνεί με την ίδρυση Κέντρου Κράτησης στη Δυτική Ελλάδα καθώς είναι αδύνατον τέτοιας μορφής δομές να γειτνιάζουν με τις δυνατότητες λαθρεπιβίβασης...- Την άποψη αυτή ανέπτυξε στην αποψινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας. Νωρίτερα ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος είχε επισημάνει ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν πρέπει να συνταχθεί με τον σχεδιασμό του Υπουργείου που προβλέπει την δημιουργία Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στο πρώην Στρατόπεδο Ψαρογιάννη, στον Στάνο του Δήμου Αμφιλοχίας.
Ο Περιφερειάρχης, για το ίδιο θέμα, αναφέρθηκε στην συνάντηση που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αθήνα, υπό τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα και τόνισε ότι η θέση που ο ίδιος έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό δεν αλλάζει: «Η Δυτική Ελλάδα», όπως υπογράμμισε «φιλοξενεί τα σημεία εξόδου της χώρας προς την Ιταλία και τη Δυτική Ευρώπη. Τυχόν δημιουργία Κέντρου Κράτησης σε μικρή απόσταση από τα σημεία εξόδου στέλνει λάθος μήνυμα προς τους μετανάστες και όσους με παράνομο τρόπο οργανώνουν την διακίνηση τους», είπε ο κ. Κατσιφάρας προσθέτοντας ότι είναι λάθος να δημιουργηθεί Κέντρο Κράτησης στον Στάνο Αιτωλοακαρνανίας καθώς μια τέτοια λύση είναι βέβαιο ότι δεν θα αποδειχθεί βιώσιμη και πιθανότατα
θα διογκώσει το πρόβλημα αντί να το εξομαλύνει.
Ταυτόχρονα, ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε ότι υπάρχουν και άλλης φύσεως προβλήματα που αφορούν ειδικότερα στο πρώην Στρατόπεδο Ψαρογιάννη, όπως το γεγονός ότι ο χώρος ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου στον Δήμο Αμφιλοχίας, η δε έκταση προστατεύεται από την Συνθήκη Ramsar και καλύπτεται από τους όρους Natura.
Με την θέση που ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης συμφώνησε εν πολλοίς και η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Κατά την ανάγνωση σχεδίου ψηφίσματος ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Παπαναστασίου συμφώνησε μεν στο δια ταύτα, διαφώνησε ωστόσο στο πνεύμα του κειμένου το οποίο και απεσύρθη ώστε να αναμορφωθεί.
Στην αρχή της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας ενημέρωσε το Σώμα για την απάντηση που έστειλε πριν μερικές μέρες ο Αρχηγός ΓΕΣ αναφορικά με την τύχη του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων που εδρεύει στο Μεσολόγγι, στο Στρατόπεδο «Σπύρος Μουστακλής». Όπως είναι γνωστό, στις 18 Απριλίου το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε εκτενώς συζητήσει το θέμα εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση σε κάθε πρόθεση υποβάθμισης ή κατάργησης της στρατιωτικής μονάδας στο Μεσολόγγι. Ο Αρχηγός ΓΕΣ, στην απάντηση του, εμφανίζεται καθησυχαστικός και αναφέρει ότι το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων θα δεχθεί εκ νέου εφέδρους κατά την Γ’ ΕΣΣΟ του 2011, τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας ο οποίος υπενθύμισε ότι στο Λουξεμβούργο, στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κρίνεται η τύχη των 14 συνολικά προδικαστικών ερωτημάτων που έχουν υποβληθεί σχετικά με το έργο της εκτροπής του Αχελώου από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στη διαδικασία αυτή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσωπεί ο Αντιπεριφερειάρχης Έργων και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής.
Επίσης, ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε και στην παρουσία του, την περασμένη Πέμπτη, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής στην διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει το Κοινοβούλιο για τις βασικές διεκδικήσεις και τους προσανατολισμούς της Δυτικής Ελλάδας.
Αργά το βράδυ το Σώμα συζήτησε για το θέμα που έχει ανακύψει με την σχεδιαζόμενη κατάργηση τμημάτων σε ΑΤΕΙ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Μεσολόγγι, Αμαλιάδα). Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του στην προοπτική αυτή επισημαίνοντας ότι όλες οι σχετικές παρατηρήσεις του Σώματος θα τεθούν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου