Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης : «Δεν θα επιτρέψουμε η Αιτ/νία να γίνει μέρος του λαθρομεταναστευτικού προβλήματος.»

Ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης συμμετείχε στη συνάντηση που είχαν με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα, Βουλευτές του Νομού, οι Δήμαρχοι Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης και Ακτίου-Βόνιτσας Νίκος Σολδάτος και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Αντωνόπουλος, σχετικά με τη λειτουργία του Στρατοπέδου «ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ» στον Άγριλο Αμφιλοχίας ως κέντρου υποδοχής και κράτησης λαθρομεταναστών. Ο Βουλευτής με την παρέμβαση του ανέδειξε το πρόβλημα που ανέκυψε τόσο στην περιοχή του Στρατοπέδου, αλλά και τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, εάν υλοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση. Κατά την
τοποθέτηση είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αποτελεί σοβαρή παράλειψη της ηγεσίας του Υπουργείου ότι δεν υπήρξε διαβούλευση τόσο με τους Βουλευτές, όσο και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πριν τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης. Ιδιαίτερα σήμερα σε μια εποχή που η διαβούλευση αποτελεί το θεμέλιο λίθο τόσο για την λήψη σωστότερων αποφάσεων όσο και για την επιτυχή υλοποίηση τους.»

Ταυτόχρονα τόνισε ότι η απόφαση πάσχει τόσο πολιτικά όσο και νομικά. «Η Αιτ/νία μέχρι σήμερα «ευτυχώς» δεν έχει πρόβλημα με λαθρομετανάστες και ως εκ τούτου δεν θα δεχθούμε σε καμία των περιπτώσεων να γίνει μέρος του λαθρομεταναστευτικού προβλήματος. Το πρόβλημα στην Δυτική Ελλάδα εστιάζεται στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα και εκεί θα πρέπει να βρεθεί η αντίστοιχη λύση.», υπογράμμισε ο Βουλευτής.

Σε σχέση με την πρόταση για τον συγκεκριμένο χώρο ο Βουλευτής πρόσθεσε: «Προφανώς οι προτείνοντες αγνοούν ότι τα 204,5 στρέμματα από την συνολική έκταση των 206 στρεμμάτων είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Αμφιλοχίας όπως προκύπτει από τίτλους ιδιοκτησίας, συμβόλαια και αποφάσεις αρμοδίων δικαστηρίων, και μόνο το 1,5 στρέμμα είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Άμυνας. Συνεπώς, κανείς δεν είναι αρμόδιος να προτείνει την παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης όταν δεν είναι ιδιοκτήτης.

Οι προτείνοντες επίσης αγνοούν ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι προστατευόμενη από την συνθήκη NATURA και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει καμία οικοδομική παρέμβαση. Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης απαιτείται η κατασκευή νέων κτιρίων, αφού το συγκεκριμένο στρατόπεδο δεν διαθέτει επαρκείς χώρους διαμονής, μιας και οι υπάρχουσες πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη πυρομαχικών.»

Στη συνέχεια ο Ανδρέας Μακρυπίδης ανέφερε ότι η περίφραξη του στατοπέδου για μια τέτοια χρήση είναι υποτυπώδης, με δεδομένο ότι ο χώρος έχει άμεση πρόσβαση στη λίμνη. (είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί καμία πρόταση για φύλαξη με ταχύπλοα σε 24-ωρη βάση). Έτσι, δημιουργούνται μελλοντικά πολλαπλάσια προβλήματα για την φύλαξή του, κατέληξε ο Βουλευτής.

Μπροστά στα αδιάσειστα στοιχεία και στα πειστικά επιχειρήματα που διατυπώθηκαν στη συζήτηση, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας δήλωσε ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα σε συνεργασία με τον Υπουργό κ. Χρήστο Παπουτσή, αλλά και με το συναρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τέλος ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, με αφορμή το γεγονός αυτό δήλωσε ότι: «Η Ανάπτυξη της Αιτ/νίας δεν μπορεί να γίνει με τη δημιουργία χώρων υποδοχής και φιλοξενίας λαθρομεταναστών, αλλά με τη λύση των σοβαρών προβλημάτων του Νομού, όπως είναι η ολοκλήρωση, η κατασκευή και η αξιοποίηση των αναγκαίων υποδομών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου