Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Ερώτηση Σαλμά και βουλευτών Ν.Δ. για το ελαιόλαδο

Για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διακίνησης του ελαιολάδου σε χύμα μορφή αλλά και πως πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένοι από το Υπουργείο έλεγχοι για την πάταξη των φαινομένων νοθείας και παρατυπιών στην αγορά του ελαιολάδου καθώς και ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτών ερωτήθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Την από κοινού, με τους βουλευτές κ. Α.Λυκουρέζο, κ. Α.Γιαννόπουλο, κ. Ι.Πλακιωτάκη, κ. Γ.Αποστολάκο, κ. Κ.Μουσουρούλη, κ. Μ.Μπεκίρη, κ. Ν.Νικολόπουλο, κ. Δ.Τσουμάνη, κα. Δ.Αυγερινοπούλου, κ. Α.Δαβάκη και κ. Α.Νάκο ερώτηση συνυπέγραψε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάριος Σαλμάς.Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε απάντηση του
αναφέρει τα παρακάτω:
Το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ορίζει ότι η διακίνηση του ελαιόλαδου στον τελικό καταναλωτή πραγματοποιείται υποχρεωτικά σε συσκευασίες των πέντε λίτρων. Στην Ελλάδα, προκειμένου να επέλθει η διασφάλιση της ποιότητας του ελαιόλαδου έχει καθιερωθεί η διακίνησή του να περιορίζεται σε συσκευασίες που δεν υπερβαίνουν την προαναφερθείσα ποσότητα.
Κάθε μείγμα ελαιόλαδου με άλλα φυτικά έλαια απαγορεύτηκε ρητά στη χώρα μας, παρά την δυνατότητα παραγωγής που παρείχε ο κανονισμός, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των Ελληνικών ελαιόλαδων.
Στις εγκεκριμένες από το κράτος επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιόλαδου πραγματοποιούνται τόσο τακτικοί όσο και έκτακτοι έλεγχοι από την επιτροπή της αρμόδιας Δ/σης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Απώτερος στόχος της αποτελεί η επαλήθευση της συμφωνίας μεταξύ των εισερχόμενων και εξερχόμενων ποσοτήτων εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, παρθένου ελαιόλαδου, ελαιόλαδου και πυρηνέλαιου, καθώς και εκείνων που παραμένουν αποθηκευμένες σε χώρους δεξαμενής.
Παράλληλα πραγματοποιείται και ενίσχυση του ελαιοκομικού κλάδου μέσω εκπόνησης προγραμμάτων, εγκεκριμένων από την Ε.Ε, τα οποία στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας, την ιχνιλάτηση και την διαφοροποίηση των ελαιοκομικών προϊόντων, με σκοπό την αύξηση του ποσοστού των εξαγωγών μας σε τυποποιημένο προϊόν. Δικαιούχοι χρηματοδότησης των παραπάνω προγραμμάτων αποτελούν διεπαγγελματικές και επαγγελματικές οργανώσεις παραγωγών.
Δεδομένου ότι η αγορά ελαιόλαδου των Η.Π.Α αποτελεί αγορά – στόχο για τις εξαγωγές του ελληνικού ελαιόλαδου, το ΥΠΑΑΤ προχώρησε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Επιτροπή Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας Ελλάδας – Η.Π.Α. Τα μέτρα που ελήφθησαν και αφορούν στην συμμετοχή σε εκθέσεις τροφίμων, προώθηση δειγμάτων προϊόντων και διαφημιστικό υλικό, αφορούν την προώθηση προς τις αγορές των πρωτογενών και μεταποιημένων προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, όπως το ελαιόλαδο.
Η κυβέρνηση σχετικά με τις ενέργειες για τον περιορισμό της διακίνησης του ελαιόλαδου σε χύμα μορφή θέτει ως βάση το γεγονός ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, προμηθεύοντας με πρώτες ύλες τον τομέα Τροφίμων και Ποτών που συνιστά τον μεγαλύτερο βιομηχανικό κλάδο στη χώρα μας. Βασικές επιδιώξεις του ΥΠΠΑΤ με την παραπάνω δήλωση αποτελούν ο έλεγχος των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, η εξυγίανση της διάθεσης των γεωργικών προϊόντων, η προστασία του εισοδήματος των ελλήνων αγροτών αλλά και η προστασία του καταναλωτή στην εγχώρια και την διεθνή αγορά.
Τέλος, το ΥΠΑΑΤ δηλώνει ότι η προστασία των ελληνικών ελαιόλαδων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα και σαν αποτέλεσμα τονίζει την πρόσφατη εγγραφή της μεσογειακής διατροφής στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, με το ελαιόλαδο να κατέχει εξέχουσα θέση στις προσπάθειες αυτές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου