Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Σε αδιέξοδο οι αιτήσεις των επαγγελματιών αγροτών για την αδειοδότηση φωτοβολταϊκών σταθμών

Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε η Βουλευτής Ν. Αιτ/νιας κα Σοφία Γιαννακά, με θέμα την αδειοδότηση των φωτοβολταικών σταθμών από επαγγελματίες αγρότες. Στην ερώτησή της η βουλευτής αναφέρει ότι σύμφωνα με το Ν. 3851/2010 οι αιτήσεις των επαγγελματιών αγροτών για την αδειοδότηση φωτοβολταϊκών σταθμών θα αξιολογούνταν κατά προτεραιότητα. Ωστόσο, 8 μήνες μετά την εμπρόθεσμη υποβολή των αιτήσεών τους, για το 45% και πλέον των αιτημάτων τους καθυστερεί η έκδοση όρων διασύνδεσης. Οι αγρότες έχουν την αίσθηση ότι τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΔΕΣΜΗΕ διατηρούν αρνητική στάση απέναντί τους, ενώ τυγχάνουν ευνοϊκότερης αντιμετώπισης τα αιτήματα ιδιωτών.

Επιπλέον η κα Γιαννακά προσθέτει ότι ο ΔΕΣΜΗΕ δείχνει να βρίσκεται σε αδυναμία αξιολόγησης των 3.500 φακέλων των επαγγελματιών αγροτών, ενώ η μέχρι σήμερα πορεία ελέγχου τους υποδεικνύει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία
εντός 10 μηνών που προβλέπει ο Ν. 3851/2010. Επιπλέον το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει δεχθεί το αίτημα της ΠΑΣΕΓΕΣ για τροποποίηση της Υ.Α που επιβάλλει την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής ύψους 15.000€ για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 100kw στη ΔΕΗ, τη στιγμή που δεν απαιτείται κάτι ανάλογο για τους επενδυτές που προτίθενται να εγκαταστήσουν σταθμούς πολύ μεγαλύτερης ισχύος.
Τέλος, απευθυνόμενη στην Υπουργό ερωτά τον τρόπο διασφάλισης της προβλεπόμενης από το νόμο προτεραιότητας των αγροτών αλλά και της έγκαιρης ολοκλήρωσης της απαιτούμενης διαδικασίας εντός 10μήνου καθώς και εάν προτίθεται το Υπουργείο να επανεξετάσει τη γραφειοκρατική διαδικασία προσκόμισης εγγυητικής επιστολής, από τη στιγμή που αφού ισχύει μόνο για τους αγρότες συνιστά άνιση μεταχείριση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου