Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Το θέμα της παράτασης της αναστολής των δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες τμημάτων που επλήγησαν από το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008

ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ
Το θέμα της παράτασης της αναστολής των δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες τμημάτων των Νομών Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας που επλήγησαν από το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008, όπως αυτό διατυπώθηκε σε επιστολή του Επιμελητηρίου Ηλείας, έφεραν με ερώτησή τους στη Βουλή, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής, κ. Γεώργιος Βλάχος και οι Βουλευτές Αχαϊας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, κκ., Μπεκίρης Μιχαήλ, Νικολόπουλος Νικόλαος, Σαλμάς Μάριος, Σταμάτης Δημήτριος, Καραγκούνης Κωνσταντίνος και Τζαβάρας Κωνσταντίνος.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή τους, καλούν την Κυβέρνηση, να πράξει ανάλογα – όπως έκανε και
στην περίπτωση των δανείων που δόθηκαν σε επιχειρήσεις πυρόπληκτων νομών του 2007- και να αναστείλει περαιτέρω την καταβολή των δόσεων των συγκεκριμένων δανείων. Επιπρόσθετα, να προχωρήσει και σε αντίστοιχη επιμήκυνση του συνολικού χρόνου εξυπηρέτησης των δανείων αλλά και των εγγυήσεων του Ελληνικού δημοσίου, λόγω της περιορισμένης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, απόρροια της δυσμενούς κατάστασης που επικρατεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και γενικότερα στην αγορά».
*Επισυνάπτεται ολόκληρη η ερώτηση

ΑΡ.ΠΡΩΤ.16154/11-05-2011


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ



- Οικονομικών



ΘΕΜΑ: Παράταση περιόδου χάριτος αποπληρωμής των δανείων τα οποία αφορούν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες των Νομών Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας που επλήγησαν από το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008.

Σε έγγραφο του Επιμελητηρίου Ηλείας με αρ. πρωτ. 817/18-01-2011, αναφέρεται πως προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, απόρροια του σεισμού της 8ης Ιουνίου 2008, χορηγήθηκαν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, δάνεια ενώ παράλληλα έγιναν και άλλες πιστωτικές διευκολύνσεις. Τα συγκεκριμένα δάνεια είχαν διάρκεια εξόφλησης 60 μήνες, ενώ επιπρόσθετα δόθηκε και περίοδος χάριτος 24 μηνών η οποία έληξε στο τέλος του 2010. Αποτέλεσμα αυτού είναι, οι δανειολήπτες να πρέπει στις 30 Ιουνίου του 2011, να καταβάλλουν την πρώτη δόση του δανείου.

Όμως, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και γενικότερα στην αγορά, έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την ρευστότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι σεισμόπληκτοι δανειολήπτες, να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απώλειας των επιχειρήσεων και της περιουσίας τους.



Κατόπιν τούτων…



ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης, να πράξει ανάλογα –όπως έκανε και στην περίπτωση των δάνειων που δόθηκαν σε επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών του 2007- και να αναστείλει περαιτέρω την καταβολή των δόσεων;

2. Μελετά η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο, να προχωρήσει σε επιμήκυνση του συνολικού χρόνου εξυπηρέτησης του δανείου και των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου;





Αθήνα 11 Μαΐου 2011 ΟΙ ΕΡΩΤΩΝTΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ



ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ



ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ



ΜΠΕΚΙΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ



ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ



ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ



ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ



ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου