Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Αύξηση παραγωγής στις ελιές πυκνής φύτευσης

Σε πλήρη εξέλιξη η μηχανική συγκομιδή του συστήματος πυκνής γραμμικής ελαιοκαλλιέργειας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η ακαρπία στους παραδοσιακούς ελαιώνες… δεν αφορά όσους πίστεψαν στην ελιά πυκνής φύτευσης! Πέρυσι σε 160 στρέμματα όπου έγινε μηχανική συγκομιδή συνελέγησαν 80 τόνοι καρπού με 14% ελαιοπεριεκτικότητα. Φέτος συνελέγησαν ήδη 50% τόνοι καρπού από 45 στρέμματα… και τις επόμενες μέρες θα συγκομιστούν άλλα 355 στρέμματα! Η παραγωγή δηλαδή από τον πρώτο χρόνο συγκομιδής στον δεύτερο… τριπλασιάστηκε.

«Εδώ και 35 αιώνες, από τους πρώτους ελαιοπαραγωγούς που συγκόμιζαν με κόπο και ιδρώτα την ελιά για τον καρπό της, μέχρι και τους σημερινούς σύγχρονους αγρότες που εξακολουθούν να αγωνίζονται για τη συγκομιδή της, κανείς δεν θα φανταζόταν πως θα έφτανε αυτή η στιγμή».
Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου και της Ελαιοκομικής κ. Θωμάς Κουτσουπιάς ένα χρόνο πριν, όταν και
πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκομιδή του συστήματος πυκνής γραμμικής ελαιοκαλλιέργειας στο Αγρίνιο. Σήμερα, ο κ. Κουτσουπιάς είναι εξίσου ευχαριστημένος, όπως βεβαίως και οι παραγωγοί που τον εμπιστεύτηκαν τέσσερα χρόνια πριν και στράφηκαν στη λεγόμενη «νανοελιά», που την περίοδο εκείνη τόσο είχε συκοφαντηθεί…
Φέτος, με δεδομένη την μικρή παραγωγή στις παραδοσιακές ποικιλίες, που στο μεγαλύτερο μέρος της Αιτ/νίας φτάνει στα επίπεδα της ολικής ακαρπίας, η ικανοποιητικότατη παραγωγή στις ελιές πυκνής φύτευσης… κάνει ακόμη πιο εμφανή τη διαφορά! Πολύ περισσότερο όταν για τη συγκομιδή της φτωχής παραγωγής στους «κλασικούς» ελαιώνες απαιτούνται εργατικά χέρια, που, αν πρέπει να πληρωθούν, καθιστούν την όλη διαδικασία εντελώς ασύμφορη.
Η μηχανοποίηση συνεπώς στη συγκομιδή της ελιάς δύναται να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενδυνάμωση της τοπικής αγροτικής οικονομίας, αφού μειώνει δραστικά το κόστος παραγωγής, παρέχει κίνητρα εισόδου στη νέα και πρωτοπόρο αυτή μορφή καλλιέργειας, πολλαπλασιάζει την ίδια την παραγωγή. Τα θετικά αποτελέσματα φάνηκαν από την πρώτη στιγμή, καθώς δυόμισι μόλις χρόνια μετά τη φύτευση η ελιά πυκνής φύτευσης έδωσε 800 κιλά καρπό / στρέμμα (15% ελαιοπεριεκτικότητα – αγουρέλαιο, ήτοι 120 κιλά λαδιού/ στρέμμα), ενώ στα κτήματα 3 ετών έδωσε έως και 1,7 τόνους καρπού /στρέμμα!
Αυτός ήταν και ο λόγος που οι συνολικά καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Αιτ/νία αυξήθηκαν. Είναι δε πραγματικά εντυπωσιακά τα στοιχεία για την παραγωγή και την αύξησή της. Πέρυσι συγκομιδή έγινε σε 160 στρέμματα, τα οποία και έδωσαν συνολικά 80 τόνους καρπού με 14% ελαιοπεριεκτικότητα. Φέτος, μέχρι χθες είχαν συγκομιστεί 45 στρέμματα, τα οποία και έδωσαν 50 τόνους καρπού με 13,5% ελαιοπεριεκτικότητα. Η παραγωγή δηλαδή ανά στρέμμα ή ανά δέντρο έχει από τον πρώτο χρόνο συγκομιδής στον δεύτερο… υπερτριπλασιαστεί! Και απομένουν φέτος να συγκομιστούν ακόμη 355 στρέμματα…
Η μηχανική συγκομιδή είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες. Σε όσα κτήματα έγινε ήδη, υπήρξε απόλυτη επιτυχία, ανεξαρτήτως απ’ το βαθμό ωριμότητας του καρπού. Η αποτελεσματικότητα της μηχανικής συγκομιδής εξαρτάται άλλωστε απ’ τη διαμόρφωση των δέντρων και ως προς αυτό οι παραγωγοί έχουν διαρκή ενημέρωση και κάθε τεχνική υποστήριξη.
peseges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου