Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος με αφορμή την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου για τη Δημοτική Επιχείρηση Αλυκών Τουρλίδας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Έκπληξη μας προκαλεί η ανακοίνωση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου, για τη Δημοτική Επιχείρηση Αλυκών
Τουρλίδας, στο σκέλος της, για τη διασφάλιση των μόνιμων εργαζομένων στην επιχείρηση, αφού είναι γνωστό και παραδεκτό, ότι με την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκε η μετάταξή τους, στο προσωπικό του δήμου. Δηλαδή, κανένας εργαζόμενος δεν χάνει τη δουλειά του.


Επομένως θεωρούμε ότι η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου είναι παντελώς άστοχη σ’ αυτό της το σκέλος.


Όσον αφορά τα όσα μας καταλογίζονται περί σκοπιμότητας, για την οικονομική κατάρρευση της επιχείρησης, θεωρούμε ότι γίνεται κουραστικό να επαναλαμβάνουμε τη δεινή θέση της επιχείρησης όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της επιχείρησης, την 1η Ιανουαρίου 2007, λόγω των δανειακών της υποχρεώσεων σε τρίτους, αλλά και της δέσμευσης που είχε αναληφθεί για δεκαετή πώληση του αλατιού με συγκεκριμένη τιμή πώλησης.


Παρόλα αυτά ως δημοτική αρχή στηρίξαμε έμπρακτα την επιχείρηση, αφού από τα ταμεία του δήμου πληρωνόταν τα τοκοχρεολύσια της επιχείρησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της παραγωγής. Κάτι που πρακτικά σήμαινε διασφάλιση των θέσεων εργασίας μόνιμου και εποχικού προσωπικού.


Αυτή είναι η αλήθεια που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.


Όσον αφορά τα περί μετατροπής της δημοτικής επιχείρησης σε ΑΕ αυτό ήταν αδύνατο να γίνει έως την 31η Δεκεμβρίου 2007 (σ.σ. στο πρώτο χρόνο της θητείας μας) αφού αφενός απαιτούταν κεφάλαια που ξεπερνούσαν τις όποιες δυνατότητες του δήμου και αφετέρου η οικονομική θέση της επιχείρησης δεν το επέτρεπε.


Κι αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.


Σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύουμε ότι η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου ήταν αποτέλεσμα εσφαλμένης ενημέρωσης των μελών του ΔΣ για το θέμα μιας και η συνεργασία μας για διάφορα ζητήματα της περιοχής είναι εποικοδομητική.


Επίσης, με αφορμή τοποθετήσεις του νέου δημάρχου Μεσολογγίου για το θέμα, θέλουμε κατ’ αρχάς να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας, για το γεγονός ότι μέσω του Leader Αλιείας θα στηριχτεί η δημιουργία Μουσείου Άλατος στο χώρο των αλυκών Τουρλίδας. Μιας και για την υλοποίηση του προγράμματος εμείς ήμασταν αυτοί διεκδικήσαμε και πετύχαμε την υλοποίηση του προγράμματος μέσω της «ΑΙΤΩΛΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ», όταν αρκετοί συνεργάτες του νέου δημάρχου ήταν απέναντί μας - έως και μετά την έγκριση της πρότασής μας - στην οποία εκτός των άλλων περιλαμβανόταν η δημιουργία «Μουσείου Λιμνοθάλασσας».


Άλλωστε ως δημοτική αρχή υιοθετήσαμε την πρόταση του ιδρυτή της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ», Νίκου Κορδόση και παραχωρήσαμε στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», χώρους για τη δημιουργία Μουσείου Άλατος.


Τέλος, όσον αφορά το μέλλον των αλυκών, ως δημοτική αρχή - με δεδομένη την απαγόρευση της παραχώρησής τους με οποιοδήποτε τρόπο σε ιδιώτες - έχουμε εξετάσει το ενδεχόμενο με συγκεκριμένες ενέργειες (οικονομοτεχνικές μελέτες κλπ.), ώστε με οφέλη για το δήμο, αυτές να ενσωματωθούν στις «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ ΑΕ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου