Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011 ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Η Βουλευτής Αιτ/νιας Σοφία Γιαννακά, Ειδική Εισηγήτρια στο νομοσχέδιο για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2011 του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρθηκε στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που διανύει η χώρα και τόνισε ότι είναι καθήκον όλου του πολιτικού συστήματος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών με αξιοπιστία. Παράλληλα, επεσήμανε το γεγονός ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται
πλέον ούτε για κορώνες ούτε για μεγάλες εκφράσεις, παρά μόνο για την ουσία και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών πράξεων, οι οποίες θα τον βγάλουν από την παρούσα οικονομική κρίση. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η προηγούμενη διακυβέρνηση οδήγησε τη χώρα κοντά στην παύση πληρωμών, δηλαδή στην αδυναμία του κράτους να πληρώνει τόσο μισθούς και συντάξεις όσο και να χρηματοδοτεί σχολεία, νοσοκομεία και υπηρεσίες για τον πολίτη, «μία αλήθεια που δεν πρέπει να ξεχνάμε», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Επιπλέον, η κα Γιαννακά στην εισήγησή της υπενθύμισε, ότι το 2009 η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε ένα δημοσιονομικά και στατιστικά εκτροχιασμένο κράτος, γεγονός που επέφερε την μεγαλύτερη κρίση αξιοπιστίας που πέρασε ποτέ η Ελλάδα. Ως εκ τούτου πρώτο μέλημα του Πρωθυπουργού αποτέλεσε η διάσωση της χώρας από την χρεοκοπία. «Ήταν μια μεγάλη επιτυχία, στην οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού με αποτέλεσμα να καταφέρουμε αυτό που κανένας δεν πίστευε για εμάς πριν από μερικούς μήνες..», επεσήμανε χαρακτηριστικά.



Στην ομιλία της η Βουλευτής ανέδειξε τον πρωταρχικό στόχο για τον Προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη μείωση της σπατάλης και τον εξορθολογισμό των δαπανών. Συγκεκριμένα τόνισε, «Το 2011 θα είναι η χρονιά στην οποία το πρόγραμμα των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών μπαίνει στην κύρια φάση του, ένα πρόγραμμα τομών και αλλαγών που όλοι ξέρουμε ότι θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια και τις οποίες πρέπει σήμερα εμείς να υλοποιήσουμε σε ελάχιστο χρόνο και κάτω από πιεστικές οικονομικές συνθήκες για τη χώρα. Για αυτό, ο στόχος και ο προγραμματισμός μας είναι συγκεκριμένος. Πρώτα από όλα, ο μεγάλος περιορισμός της σπατάλης, όπου υπάρχει, στο δημόσιο. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα δημόσιο τομέα που να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, που να μπορεί, όμως, να συντηρηθεί χωρίς επιπλέον δανεισμό για τις μελλοντικές γενιές. Θέλουμε, δηλαδή, αναβαθμισμένες υπηρεσίες με μειωμένο κόστος. Τώρα στοχεύουμε σε αλλαγές που θα αποτελέσουν το διαβατήριο για να περάσει η χώρα μας το ταχύτερο δυνατό σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης, με όφελος για όλους τους πολίτες..».


Τέλος, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στο μέρος του Προϋπολογισμού που αφορά στις δαπάνες, έκλεισε την ομιλία της επισημαίνοντας: «Προσωπικά προέρχομαι από ένα κομμάτι της φτωχής ελληνικής επαρχίας και έχω απόλυτα την αίσθηση των δυσκολιών που περνάει κάθε ελληνική οικογένεια αυτή τη στιγμή. Έχω απόλυτα επίσης την αίσθηση της δυσκολίας που κουβαλούν οι άνεργοι, οι επιχειρήσεις που δυσκολεύονται, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες που υποφέρουν. Αισθάνομαι όμως, ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Ενδεχομένως το 2011 να αποδειχθεί ο δυσκολότερος χρόνος της μεγαλύτερης δημοσιονομικής, οικονομικής και παραγωγικής αναδιάρθρωσης που συντελείται μεταπολεμικά στη χώρα μας. Όμως, δεν έχουμε περιθώρια παρά να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, που ξεκίνησε το 2010. Οι Έλληνες έχουμε μάθει στα δύσκολα να κάνουμε τις υπερβάσεις μας και να παλεύουμε ενωμένοι. Η Ελλάδα προχωράει, αλλάζει και διεκδικεί ότι της ανήκει.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου