Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Η Συγκέντρωση στο Αγρίνιο για την κλιματική αλλαγή

Το κλίμα ανατρέπεται. Απαιτείται δράση, τώρα, τόσο στην πολιτική όσο και στην καθημερινότητα.

Μ΄αυτή την κοινή θέση εξέφρασαν τη βούλησή τους να πιέσουν για πολιτικές δραστικής αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, της μεγαλύτερης, σήμερα, παγκόσμιας ευθύνης της ανθρωπότητας μέλη και φίλοι 11 συλλογικών φορέων
της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας, στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, στις 11.30 το πρωί.


Η συγκέντρωση έγινε με αφορμή την Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Κανκούν του Μεξικού για το παγκόσμιο κλίμα και είχε στόχο να μεταφέρει το μήνυμα ότι αν και οι ισχυροί του κόσμου επαναπαύονται ή εθελοτυφλούν η Κλιματική Αλλαγή δεν περιμένει, ούτε μπορούμε να παζαρέψουμε μαζί της!


Χάρις στον λαμπρό ήλιο, και παρά το κρύο, μεγάλοι και παιδιά άκουσαν τις εισηγήσεις, ζωγράφισαν για τη γή, παρέταξαν τα ποδήλατά τους – σύμβολα ήπιας μετακίνησης και οικολογικής συμπεριφοράς- και χάρηκαν τα μπαλόνια με την υδρόγειο σφαίρα που μοίρασαν μέλη των Οικολόγων Πράσινων.


Για το γενικότερο φαινόμενο της Κλιματικής αλλαγής μίλησε ο Γιώργος Κανέλλης, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, ενώ για την Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κανκούν του Μεξικού ο Κώστας Καπρέλης, συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Αιτωλοακαρνανίας.


Δήλωση για την σημασία της κινητοποίησης έκανε ο εκπρόσωπος του Αθλητικού Ομίλου ΄΄Αχελώος΄΄ Θανάσης Γιαννόπουλος


Η πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεν είναι αναγκαία μόνο για την εκπλήρωση της ευθύνης μας έναντι του μέλλοντος της ανθρωπότητας αλλά και συμβάλει σοβαρά στην αειφορική στροφή της οικονομίας μας και την ενεργειακή μας ανεξαρτησία.


Πάγιες απαιτήσεις μας –όχι μόνο από την Συνδιάσκεψη στην Κανκούν - είναι:


 Συγκεκριμένος Οδικό Χάρτη για μια παγκόσμια δεσμευτική Συμφωνία στη Συνδιάσκεψη του 2011, με στόχους μείωσης εκπομπών ικανούς να αποτρέψουν την κλιματική αλλαγή


 Άμεση αναβάθμιση του στόχου μειώσεων της ΕΕ από 20% σε 30%


 Επέκταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο χωρίς παράθυρα για εικονικές μειώσεις εκπομπών


 Δεσμευτικό και δίκαιο μηχανισμό μεταφοράς πόρων και τεχνολογίας προς τις φτωχότερες χώρες, χωρίς μείωση της χρηματοδότησης για ανθρωπιστικούς-αναπτυξιακούς σκοπούς


 Κατάργηση των μηχανισμών «αντιστάθμισης εκπομπών» μετά το 2013


 Ενισχύσεις για τον τερματισμό της αποψίλωσης δασών, με σεβασμό στην προστασία της βιοποικιλότητας και των δικαιωμάτων των ιθαγενών κοινοτήτων


 Περιορισμούς στις εκπομπές από τις διεθνείς αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές


Με την αλλαγή του κλίματος, η χώρα μας αναμένεται να πληγεί έντονα: μείωση βροχοπτώσεων, εντονότεροι καύσωνες, διάβρωση παράκτιων ζωνών, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, σοβαρές ζημιές στη γεωργία και τον τουρισμό. Το ελληνικό «κλιματικό αποτύπωμα» είναι ήδη πολύ μεγάλο, ενώ διαθέτουμε την πιο βρώμικη οικονομία στην Ευρώπη των 15.


Δεν μπορούμε να κρύβουμε άλλο το κεφάλι μας στην άμμο!


 Πέρα από τα κούφια λόγια της κυβέρνησης για «πράσινη ανάπτυξη», χρειαζόμαστε ουσιαστικά μέτρα και στη χώρα μας, για απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη.


 Να σταματήσουν τα σχέδια για νέα λιγνιτωρυχεία και για κλείσιμο των 2/3 του σιδηροδρομικού δικτύου.


Προωθούμε τις απαραίτητες αλλαγές και στις δικές μας καθημερινές συνήθειες μονώνοντας τα σπίτια μας, ανακυκλώνοντας συστηματικά και με επιμέλεια, εξοικονομώντας με κάθε τρόπο ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα.


Ακόμη προστατεύοντας τα δάση και τα ποτάμια και τις λίμνες, σεβόμενοι τις λεκάνες απορροής μακριά από φαραωνικά έργα τύπου εκτροπής του Αχελώου, καλλιεργώντας βιολογικά τη γη μας.






Να ακούσουμε το κλάμα της Γής!


Στροφή στην εξοικονόμηση ενέργειας!


Αειφορικές πολιτικές τώρα!






Οι συνδιοργανωτές της συγκέντρωσης:


• Οι Οικολόγοι Πράσινοι


• Η Πανελλήνια κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου


• Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα


• Ο Όμιλος φίλων του σιδηροδρόμου δυτικής Ελλάδας ‘’Χαρίλαος Τρικούπης΄΄


• Ο Ναυτικός Όμιλος Αγρινίου


• Ο Αθλητικός Όμιλος ΄΄Αχελώος΄΄ Τμήμα ποδηλασίας


• Ο Πολιτιστικός σύλλογος ΄΄Αχελωίς΄΄


• Ο Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Νεοχωρίου


• Η Ποδηλατομάδα Κοκκινοσκουφίτσα


• Η Οικολογική εφημερίδα


• Η Οικολογική Κίνηση Αγρινίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου