Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ:ΥΨΗΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Έρευνες άρχισαν την δεκαετία του 1960 στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο
Ολοκληρώνεται στις 15 Ιανουαρίου η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου που αφορά στην σύσταση Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων, σε θέματα αναζήτησης πετρελαίου. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν διαθέτει ένα κρατικό φορέα για τη διαχείριση των δικαιωμάτων της σε ό, τι αφορά στον ενεργειακό της πλούτο. Στην πεντασέλιδη αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου
περιέχονται ενδιαφέροντα στοιχεία.
«Ολες οι μέχρι σήμερα ερευνητικές εργασίες και μελέτες, παρότι αποσπασματικές, ασυνεχείς και ανολοκλήρωτες, επιβεβαιώνουν ότι η χώρα διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό. Εκείνο που απαιτείται είναι η διενέργεια ερευνών ώστε να είναι δυνατή η ανακάλυψη και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καλύπτουν το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια, με ό, τι αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού, έσοδα του δημοσίου, αύξηση των θέσεων εργασίας, κλπ» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων, που θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και 100 % συμμετοχή του Δημοσίου.
Η δημόσια διαβούλευση ,όπως είπαμε,θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου 2011 ενώ σε ορίζοντα 12 - 18 μηνών η εταιρία που θα δημιουργηθεί θα προχωρήσει στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής σε περιοχές όπου τα δεδομένα είναι ώριμα και υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης πετρελαίου ή/και αερίου. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι στην Ελλάδα μπορεί να δημιουργηθεί μια σταθερή παραγωγή πετρελαίου που ετησίως μπορεί να καλύπτει το 30% των αναγκών μας.Σημειώνεται από ήδη από το 1903 έχουν γίνει πολλές έρευνες για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Οι πρώτες έρευνες έγιναν στην ξηρά από ξένες εταιρείες με παραχωρήσεις του Δημοσίου. Ουσιαστικά οι επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες άρχισαν την δεκαετία του 1960 στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο, από πολυπληθή ομάδα επιστημόνων του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου