Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής Αιτ/νιας Σοφία Γιαννακά προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με την προγραμματισμένη, για τις 12 Ιανουαρίου του 2011, δημοπράτηση της τελευταίας κατοικίας του ποιητή Κωστή Παλαμά. Η Βουλευτής αναφέρει στην ερώτησή της:

«H τελευταία κατοικία του Κωστή Παλαμά, ένα παραδοσιακό και διατηρητέο διώροφο της Πλάκας που βρίσκεται στην οδό Περιάνδρου 5 και Δαιδάλου 15, δημοπρατείται την Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Η ως άνω κατοικία ανεγέρθηκε στην δεκαετία 1920-30 και είναι μία από τις χαρακτηριστικές αστικές κατοικίες της εποχής. Σε αυτή, μετακόμισε ο Κωστής Παλαμάς σε μεγάλη ηλικία, το 1935, στην οποία έγραψε σειρά από ποιητικές
συλλογές και θεατρικά έργα, κριτικά και ιστορικά δοκίμια, συγκριτολογικές μελέτες και βιβλιοκριτικές, μέχρι που άφησε την τελευταία του πνοή, στις 27 Φεβρουαρίου του 1943. Ο Μεσολογγίτης Κωστής Παλαμάς ήταν ένας από τους πολυγραφότερους Έλληνες λογοτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους και δικαίως θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές. Το ποιητικό του έργο είναι μεγάλο σε έκταση και σε σημασία και είχε τεράστια απήχηση στην εποχή του γεγονός που τον καθιστούν ως μια από τις μεγαλύτερες πνευματικές φυσιογνωμίες. Αποτελεί χρέος για την ελληνική πολιτεία να μην επιτρέψει να βγει στο σφυρί το σπίτι του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά στην Πλάκα. Να εξοικονομηθούν οι πόροι που απαιτούνται ώστε η κατοικία αυτή να περάσει στην κυριότητα του Δημοσίου και να αξιοποιηθεί ως ιστορικό μνημείο ως ελάχιστος φόρος τιμής στον σπουδαίο αυτό Έλληνα.»


Τέλος, ερωτά εάν προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασωθεί και να διατηρηθεί η τελευταία κατοικία του Κωστή Παλαμά που αποτελεί κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου