Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΠΙΘΑΝΟ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Υπαρκτή η πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι στις ακτές της δυτικής Ελλάδας, όπως αναφέρθηκε σε ημερίδα του ΤΕΕ, με θέμα την διάβρωση των ακτών. Τονίστηκε η ανάγκη ενημέρωσης των κατοίκων παράκτιων περιοχών για λήψη μέτρων σε περίπτωση εκδήλωσης σχετικού φαινομένου. Όσον αφορά στην πιθανότητα εκδήλωσης «τσουνάμι» τονίστηκε ότι με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί τέτοιο φαινόμενο στον Κορινθιακό κόλπο. Μάλιστα όπως ειπώθηκε, το ύψος του θα ξεπερνούσε τα πέντε μέτρα και μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας θα μπορούσε να φθάσει στον Πατραϊκό κόλπο. Σε αυτό το σημείο ο καθηγητής Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Φερεντίνος ανέφερε ότι «σε περίπτωση που
ξεσπάσει ένα «τσουνάμι» στον Κορινθιακό, θα φθάσει στο Ξυλόκαστρο μέσα σε τέσσερα λεπτά και στην Ελίκη μέσα σε 14 λεπτά» ενώ θύμισε ότι «τσουνάμι» είχε ξεσπάσει στον Κορινθιακό κόλπο το 1963, μετά από σεισμό.

Σχετικά με την διάβρωση των ακτών, ο καθηγητής Γιώργος Φερεντίνος τόνισε ότι οι παράγοντες που προκαλούν τη διάβρωση είναι τα κύματα, οι κατολισθήσεις, και η άνοδος της στάθμης του νερού. Πάντως όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της ημερίδας, σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης, έχει παίξει και η ανθρώπινη δραστηριότητα.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος επισημάνθηκε ότι η μετατόπιση της ανθρώπινης δραστηριότητας προς την ενδοχώρα, θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Επίσης όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Θανάσης Γιανναδάκης «δεν μπορούμε να μιλάμε για προστασία του περιβάλλοντος και να μην λαμβάνουμε μέτρα για τις ακτές», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να υπάρξει καταγραφή των ακτογραμμών, της υφιστάμενης κατάστασης και των ενδεικνυόμενων παρεμβάσεων».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου