Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Την Μ. Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011 (αποφράδα ημέρα της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας στη χώρα μας) ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Γ. Ατσαλάκης, μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο, έχουν προγραμματίσει συναντήσεις με τις τοπικές Αρχές και Υπηρεσίες του κράτους ως εξής:

1) Στις 10 το πρωί, μαζί με την Εισαγγελέα Μεσολογγίου κα Βεργιώτου για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς της και της κοινής υποχρέωσής μας για την βελτίωση των συνθηκών και της ταχύτερης και ποιοτικής απονομής της δικαιοσύνης, ώστε να διασφαλίζεται η Δικαία Δίκη και να εμπεδώνεται το αίσθημα Δικαιοσύνης στο Λαό μας.
Επίσης, θα συζητηθεί η λειτουργία των προανακριτικών οργάνων (Πταισματοδίκη, Αστυνομικών
υπηρεσιών και ενεργειών καθώς και του υπαλληλικού προσωπικού της Εισαγγελίας κ.ά.). Πυρήνας της συνάντησης και απαίτησής μας με την κα Εισαγγελέα (και στη μετέπειτα προγραμματισμένη με την Αστυνομική Δ/νση Αιτωλ/νίας) θα είναι ο σεβασμός και η διασφάλιση των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών, της προσωπικότητας, τιμής και αξιοπρέπειας όλων, χωρίς διακρίσεις, αυθαιρεσίες και κατάχρηση εξουσίας.
Τούτο επιβάλλεται να είναι καθημερινός λόγος και πράξη, στάση και συμπεριφορά των οργάνων της Πολιτείας και καθήκον μας, ως υπερασπιστών των ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών, που απαιτούν και κατέκτησαν με αγώνες, διωγμούς, θυσίες και αίμα. Ιδιαίτερα σήμερα (21η Απριλίου), επιβάλλεται η αναφορά και η μνεία αυτών. Αναβαθμίζοντας το κύρος της Δικαιοσύνης και των Δικαστικών Λειτουργών ώστε η ιστάμενη Δικαιοσύνη να αρνείται την εφαρμογή Νόμων, Διαταγμάτων και Αποφάσεων της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας που αντιβαίνουν θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος, της Οικουμενικής Διακήρυξης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Επίσης, θα συζητήσουμε και σε επόμενες συναντήσεις και με άλλους αρμόδιους φορείς, την αύξηση της εγκληματικότητας, της παραβατικότητας των ανηλίκων, των ναρκωτικών, των λαθρομεταναστών, της κοινωνικής επανένταξης των φυλακισμένων, των δικαιωμάτων του παιδιού, της οφειλόμενης κρατικής μέριμνας και πρόνοιας υπέρ των αδυνάμων, στα πλαίσια της ισοπολιτείας και ισονομίας μιας ευνομούμενης Πολιτείας, χωρίς διακρίσεις φυλετικές, θρησκευτικές, κοινωνικές, οικονομικές κ.ά. Οφείλουμε να συντονίσουμε την από κοινού δράση μας στην αντιμετώπιση των ανωτέρω και άλλων οξυμένων προβλημάτων της Κοινωνίας μας, που μας απασχολούν, με ενημέρωση (δημοσιεύματα, ημερίδες, εκδηλώσεις κ.ά.) και πρόληψη με τις αναγκαίες ενέργειες καταστολής των διωκτικών αρχών, πάντα σύννομα και δίκαια, με σεβασμό των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
2) Στις 11 το πρωί, θα γίνει συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή της Α.Τ Αιτωλίας κ. Κυριακόπουλο για θέματα της αρμοδιότητάς του και αφορούν τους πολίτες και εμάς, ως Συνηγόρων αυτών. Του αμοιβαίου σεβασμού των οργάνων διοίκησης και πολιτών της οφειλόμενης συνεργασίας ενάντια σε φαινόμενα διαφθοράς, αυθαιρεσίας και αλαζονείας από όπου και να προέρχονται, διασφαλίζοντας τα όσα αναφέρθηκαν προς την κα Εισαγγελέα και για τις διωκτικές αρχές ενεργούσες προανακριτικά και κατασταλτικά, με σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και των κρατουμένων, όπου για την ενοχή τους θα αποφασίσουν τα αρμόδια Δικαστήρια. Τις συνθήκες κράτησης, την απαράδεκτη κατάσταση των κρατητηρίων και την ακαταλληλότητα του κτιρίου, την επιβαλλόμενη άμεση μεταστέγαση και επιτέλους την ανέγερση του κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει την Αστυνομική Δ/νση Αιτωλ/νίας, το Α.Τ. και Τ.Α. Ασφαλείας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί γι’ αυτό. Επίσης, την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών από τα Αστυνομικά Τμήματα, Τροχαίας, Ταυτοτήτων, Διαβατηρίων κ.ά. Θα συζητήσουμε την συνεργασία μας για ενημέρωση και πρόληψη των εγκλημάτων καθώς και την σύννομη δίωξη και σύλληψη των παραβατών.
Επίσης, θα γίνει ξεχωριστή συνάντηση με τους Διοικητές του Τμήματος Ασφαλείας, Τροχαίας και του Αστυνομικού Τμήματος Μεσολογγίου, Ναυπάκτου κ.ά. με άξονα συζήτησης τα προαναφερόμενα.
3) Στη συνέχεια θα γίνει συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο των Υπαλλήλων του Δικαστηρίου μας, για την καλλίτερη συνεργασία μας και λειτουργία των υπηρεσιών σε εξυπηρέτηση των συνηγόρων και των πολιτών και των υποστηρικτικών δομών για την βελτίωση του χώρου και του χρόνου των διαδικαστικών πράξεων καθώς των αποφάσεων και των διατάξεων που εκδίδουν τα Δικαστήρια και οι Δικαστικοί Λειτουργοί μας. Θα μας έχουν και τους θέλουμε συμπαραστάτες, σε επίλυση προβλημάτων και δικαίων αιτημάτων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Θα ήταν παράλειψη η μη ενημέρωση ότι προηγήθηκαν συναντήσεις με τους κ.κ. Προέδρους του Πρωτοδικείου (Πολιτικού, Ποινικού και Διοικητικού)

α) Αρχικά, εθιμοτυπική και στη συνέχεια μια δεύτερη ουσιαστική με την Πρόεδρο του Πρωτοδικείου, κα Ασλάνογλου, όπου τέθησαν ο οφειλόμενος σεβασμός του λειτουργήματός, ημών και βεβαίως των Δικαστών, και η υποχρέωση συνεργασίας μας στη λειτουργία του Δικαστηρίου, όπου προΐσταται Δικαστών και Υπαλληλικού Προσωπικού προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης και των Πολιτών. Υπήρξε δέσμευση για άμεση λύση (της στέγασης του Δ.Σ.Μ. και των συνηγόρων στο μισθωμένο κτίριο, που στεγάζει το Ειρηνοδικείο και το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ναυπάκτου) και για άλλα επιφυλάχθηκε λόγω φόρτου Δικαστών και Υπαλλήλων, για εμβόλιμες δικάσιμες όλων των Δικαστηρίων μας και ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων και έκδοση αποφάσεων. Μπορεί να προχωρήσει κατ’ αρχήν στα Ειρηνοδικεία. Θα μας απασχολήσουν τα ανωτέρω και άλλα τρέχοντα και μακροπρόθεσμα ζητήματα και σε επόμενες συναντήσεις μας.

β) Υπήρξε, επίσης, συνάντηση ουσιαστική και γόνιμη με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Πρωτοδικείου, κ. Σακκά και συζητήσαμε θέματα της αρμοδιότητάς του. Όπως, εκδίκαση των υποθέσεων και εξυπηρέτηση συνηγόρων και πολιτών, σχέσεις Δικαστών και Υπαλλήλων που προΐσταται, και της μέχρι τώρα δημιουργικής παρουσίας του στον όλο χώρο του Δικαστηρίου. Συζητήσαμε επίσης, με την ιδιότητα ως Προέδρου (λόγω αρχαιότητας) της 5μελούς Επιτροπής Διοίκησης του Δικαστικού Μεγάρου, στην οποία συμμετέχουμε, μαζί με την Εισαγγελέα, τον Πταισματοδίκη και Ειρηνοδίκη, για την κατάσταση του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου και της ανάγκης διαμόρφωσής του, του φωτισμού κ.ά. Συμφωνήσαμε σε μια νέα συνάντηση με κλήση και παρουσία του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Π. Κατσούλη που σε επικοινωνία μαζί του είναι καταρχήν σύμφωνος να συνδράμει στην βελτίωση του περιβάλλοντα χώρου.

Επίσης, θα συνεχισθούν οι συναντήσεις μας με εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου μας (Συμβολαιογράφων, Δικαστικών Επιμελητών, Δικαστικού Γραφείου του Δημοσίου, Υποθηκοφύλακα) και με ενεργή παρουσία και προτάσεις λύσεων προβλημάτων του κλάδου μας και τελικά της αναβάθμισης του κύρους και της απονομής της Δικαιοσύνης.

Τέλος, θα είμαστε παρόντες και μπροστάρηδες στους αγώνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Φορέων της περιοχής μας, αλληλέγγυοι σε δίκαια αιτήματα για ένα καλύτερο αύριο του τόπου μας και όλων των κατοίκων.

Ι.Π. Μεσολογγίου 20-4-2011

Ο Πρόεδρος του

Δ.Σ. Μεσολογγίου Γ. Ατσαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου