Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΟΣΚ

Την άμεση ανάγκη να τακτοποιηθούν οι οφειλές του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ώστε να αρθεί το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Περιφέρεια, επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, σε επιστολή που έστειλε σήμερα προς τους συναρμόδιους Υπουργούς και τον Πρόεδρο του Οργανισμού.

Ο Ο.Σ.Κ. αθροιστικά, και για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες (Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία) οφείλει στην Περιφέρεια ποσό που φτάνει τα 16,5 εκατομμύρια ευρώ.
Η επιστολή του κ. Κατσιφάρα απευθύνεται στους Υπουργούς Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη και Υποδομών και Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα, στους Υφυπουργούς Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παναγιώτη Ρήγα και στον Πρόεδρο του Ο.Σ.Κ. Ηρακλή Δρούλια.
Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας αναφέρει ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο με την αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής οικονομικών υποχρεώσεων και χρεών που δεν βαρύνουν την ίδια και την πολιτική της, αλλά που επωμίζεται ως κληρονόμος και
διάδοχος σχεδιασμών και οικονομικών απαιτήσεων προς τρίτους από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Σημαντικότερο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη χρηματοδότησης για έργα που βαρύνουν αποκλειστικά την κεντρική διοίκηση με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας δοκιμάστηκαν σκληρά από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008. Το πρόγραμμα αποκατάστασης της σχολικής στέγης, ενώ φαινόταν λυτρωτικό και φιλόδοξο, σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά, γίνεται για την Περιφέρεια εφιαλτικό, αφού ουσιαστικά ο ΟΣΚ έχει κηρύξει στάση πληρωμών. Συνέπειες της ελλιπούς χρηματοδότησης είναι να παραμένουν απλήρωτοι οι εργολάβοι, να στενάζουν οι τοπικές οικονομίες, τα έργα στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας να είναι βαλτωμένα και ημιτελή, ενώ παράλληλα υπάρχει και αδυναμία ένταξης νέων έργων στο ΕΣΠΑ».
Και στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας συνεχίζει ως εξής: «Κατανοούμε τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας καθώς και την τιτάνια προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση και οι Υπουργοί για την εξυγίανση των δημοσιονομικών. Εμείς, συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Είμαστε, όμως, απόλυτα πεπεισμένοι ότι ο νέος θεσμός της Περιφέρειας που είναι η αξιόπιστη απάντηση στην αλλαγή της λειτουργίας του Κράτους δεν πρέπει να αναλώσει την φρεσκάδα του και την ζωντάνια του με τον αγώνα μόνο για αποπληρωμή οικονομικών απαιτήσεων παρελθόντων ετών. Αντίθετα, οφείλει να αφοσιωθεί στο νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό της ελληνικής Περιφέρειας, την μείωση της σπατάλης και στην ορθολογική διαχείριση των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων, ζητήματα που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έθεσε ως προτεραιότητα στον πρώτο προϋπολογισμό που ψήφισε πρόσφατα».
Ειδικότερα, ανά Περιφερειακή Ενότητα οι οφειλές κατανέμονται ως εξής:
- Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας: Από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ο.Σ.Κ. οφείλονται 9.492.000 ευρώ, από το πρόγραμμα σχολικής στέγης (επισκευές – κατασκευές) 745.000 ευρώ και από πιστώσεις ειδικών έργων 817.000 ευρώ.
- Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας: 860.000 ευρώ
- Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας: 4.600.000 ευρώ.
Και η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Αντίστοιχα προβλήματα είχαμε και με τις οφειλές για τη μεταφορά των μαθητών, τα οποία ωστόσο, με τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης επιλύθηκαν. Ο σχεδιασμός και χρονοπρογραμματισμός αποπληρωμών καθώς και η άμεση εκταμίευση χρημάτων θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της νέας Περιφερειακής Αρχής που απειλείται ακόμα και με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών της, οι οποίες αν υλοποιηθούν θα καταστήσουν αδύνατη τη λειτουργία της Περιφέρειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου