Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ο Καλλικράτης αρχίζει από το Αγρίνιο!

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας δημιουργήθηκε με τροπολογία Νόμου το 2009. Από το 1998 τα Τμήματά του ανήκαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο παρείχε όλες εκείνες τις ποιοτικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες, διοικητικές και οικονομικές δομές για την πλήρη στήριξη και απρόσκοπτη λειτουργία του Παραρτήματός του στο Αγρίνιο. Προβλήματα υπήρχαν. Ανεπαρκείς υποδομές, αργό διαδίκτυο, μη ακαδημαϊκό περιβάλλον, λίγα ερευνητικά εργαστήρια, απουσία φοιτητικών εστιών. Αλλά η ακαδημαϊκή κοινότητα τα κατάφερνε, παρά την απομόνωση και τα εμπόδια που δεν την άφηναν να
αποδώσει τα μέγιστα. το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων, διακρίθηκε για παράδειγμα για ακαδημαϊκή ποιότητα και αριστεία, όπως φαίνεται από τους δείκτες αξιολόγησης και τις διακρίσεις του (http://www.env.uoi.gr/).

Κι όμως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας θα αποτελέσει το πρώτο πείραμα του Νέου Νόμου της Κυβέρνησης. Ενώ όλοι γνωρίζουμε πως ορθώς και καλώς θα πραγματοποιηθούν συγχωνεύσεις μεγάλων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων για περιορισμό της σπατάλης, για ενίσχυση της αριστείας και της συνεργασίας, για προώθηση της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού Πανεπιστημίου, όπως γίνεται και σε όλη την Ευρώπη, ο τρόπος που ξεκίνησε να γίνεται είναι κακός, αυθαίρετος και καταστροφικός. Προεκλογικά το Πανεπιστήμιο Δ. Ελλάδας ανεξαρτητοποιήθηκε «στα χαρτιά». Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφήρμοσε το Νόμο που ετοιμάζει για όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, και όρισε μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, χωρίς ουσιαστική εκπροσώπηση της ακαδημαϊκής κοινότητας του Παν/ου Δ. Ελλάδας, με παράγοντες του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου. Τώρα η Κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που το Παν/ο Δυτικής Ελλάδας θα αποσχιστεί πλήρως από το μητρικό Παν/ο Ιωαννίνων που του παρέχει μέχρι σήμερα πλήρη ακαδημαϊκή υποστήριξη, και θα μεταφερθεί σε πρώτη φάση διοικητικά και οικονομικά στο ΤΕΙ Μεσολογγίου. Αυτά ανακοίνωσε το πολιτικό γραφείο της κας Γιαννακά, εισηγήτρια σε θέματα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής. Σε δεύτερη φάση, μετά την ψήφιση του νόμου για την Παιδεία, θα μεταφερθεί και χωροτακτικά. Συμφέρει, γιατί έτσι θα αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες κτιριακές υποδομές του campus του Μεσολογγίου, που μένουν μισοάδειες επειδή έφυγαν οι σπουδαστές του. Συμφέρει γιατί έτσι θα μελετήσουμε και τα αποτελέσματα του πειράματος συνένωσης ΑΕΙ και ΤΕΙ. Θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν οι κόσμοι δύο ταχυτήτων. Ποιος νοιάζεται για την καταστροφή γκαι την απαξίωση του ακαδημαϊκού έργου των καθηγητών, που διορισμένοι ως μέλη ΔΕΠ του Παν/ου Ιωαννίνων, μέσα σε μια νύχτα ξημέρωσαν καθηγητές του Παν/ου Δυτικής Ελλάδας, και που αύριο αυτό θα σημαίνει επίπεδο ΤΕΙ; Μόνο που η Κυβέρνηση δεν υπολόγισε την ίδια την ακαδημαϊκή Κοινότητα, τη δύναμη των φοιτητών και Καθηγητών των Τμημάτων στο Αγρίνιο, που προσπαθούν να σώσουν την αξιοπρέπειά τους και αγωνίζονται για ακαδημαϊκή ποιότητα, για πραγματική αριστεία. Και αρνούνται να παίξουν το ρόλο του πειραματόζωου. Έχουν αρχίσει κινητοποιήσεις και θα κλιμακωθούν μετά το Πάσχα. Κύριοι, ολίγη σοβαρότητα. Αφήστε τα ίδια τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα να επεξεργαστούν τις μελλοντικές συγχωνεύσεις, βασιζόμενοι σε ακαδημαϊκά, οικονομικά και λογικά κριτήρια με διαφάνεια και διάλογο. Και επιτέλους, πού είναι η δημοκρατία; Οι ίδιοι οι φοιτητές, οι ίδιοι οι καθηγητές, δεν έχουν λόγο; Πώς μια σοσιαλιστική κυβέρνηση τους μεταχειρίζεται ως άψυχα έδρανα προς μεταφορά για την εξυπηρέτηση των τοπικών ρουσφετιών της; Πώς ακυρώνει τη ζωή και την αγωνία χιλιάδων οικογενειών φοιτητών; Κύριοι, να νοσταλγούμε τις ημέρες της χούντας; Γιατί ζούμε χειρότερες.
Μια αγανακτησμένη φοιτήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου