Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Επιστολή-παρέμβαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη


Επίσκεψη της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Κατσέλη στην Πάτρα σχεδιάζεται για τις επόμενες μέρες, ίσως και την Μεγάλη Εβδομάδα. Θα έχει συναντήσεις εργασίας με όλους τους τοπικούς φορείς και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Εν τω μεταξύ ειδικά Κέντρα Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΠ) προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται γρήγορα και απλά για την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική τους κατάσταση.


Ωστόσο, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν υφίσταται προγραμματισμός για τη λειτουργία αυτής της νέας δομής, γεγονός που προκάλεσε επιστολή-παρέμβαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη και προς τον αναπληρωτή Υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη.
Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης σημειώνει τα παρακάτω:
«Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την απλούστευση των διαδικασιών ενημέρωσης των πολιτών για ζητήματα που αφορούν στην ασφαλιστική και συνταξιοδοτική τους κατάσταση, μέσω ειδικών Κ.Ε.Π., έρχεται να βάλει τέλος σ’ ένα πολύχρονο και προβληματικό καθεστώς που οδηγούσε στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και συχνά στην ελλιπή ή αργοπορημένη ενημέρωση τους.
Η νέα δομή επιταχύνει τις διαδικασίες, κυρίως στο σκέλος έκδοσης των συντάξεων και περιορίζει δραστικά πολυδαίδαλες και χρονοβόρες διατυπώσεις, με οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο για τους ασφαλισμένους και τους οικείους τους.
Ωστόσο, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν υπάρχει μέχρι τώρα προγραμματισμός για τη δημιουργία αντίστοιχης δομής με αποτέλεσμα να υφίσταται ακόμη το παλαιό καθεστώς και οι πολίτες να μην έχουν πρόσβαση σε μια σύγχρονη, ευέλικτη και λειτουργική υπηρεσία, τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας είναι πράγματι θεαματικά.
Ύστερα από επικοινωνία που είχα προσωπικά με Δημάρχους Δήμων της Περιφέρειας, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον τους για τη σύνδεση υφιστάμενων ΚΕΠ με την ειδική υπηρεσία του Υπουργείου σας.
Στο αμέσως προσεχές διάστημα, εκ μέρους των Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα εκδηλωθεί προς το Υπουργείο Εργασίας το ενδιαφέρον τους και παρακαλούμε για τη θετική ανταπόκρισή σας αλλά και την επίσπευση των διαδικασιών».
Σε σχετική δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε τα εξής:
«Όπως είναι γνωστό χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης ταλαιπωρούνται και συχνά πληρώνουν από την τσέπη τους προκειμένου να ενημερωθούν για την ακριβή ασφαλιστική και συνταξιοδοτική τους κατάσταση. Από αυτήν την άποψη η πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι χρήσιμη και γόνιμη αφού απαντά σε ένα πραγματικό πρόβλημα και τερματίζει μια απαράδεκτη κατάσταση. Ζήτησα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να κάνει δεκτές τις σχετικές προτάσεις των Δήμων της Περιφέρειάς μας προκειμένου οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας να έχουν αυτήν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης, την οποία θεωρώ σημαντική ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε όλοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου