Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Επιστολή για την εκτροπή του Αχελώου

Αποχώρησε από την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ενόψει της 24ης Μαΐου όπου ουσιαστικά κρίνεται η εξέλιξη του έργου της Εκτροπής του Αχελώου στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ο επικεφαλής της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου «Ζούμε Δυτικά» Γιώργος Παπαναστασίου κατέθεσε επιστολή στην σημερινή συνεδρίαση, η οποία απευθύνεται προς τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα.

Στην επιστολή ο Γ. Παπαναστασίου αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έντονη κινητικότητα της Θεσσαλικής Περιφέρειας και ειδικά του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, ο οποίος ήδη έχει πραγματοποιήσει την περασμένη Πέμπτη 28/4/2011 σειρά επαφών με την Υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη καθώς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ενόψει της συζήτησης, προβάλλοντας φυσικά τα επιχειρήματα επιζητώντας την στήριξη τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας συναντήθηκε και με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Έξαρχο, ενώ όπως αναφέρεται σε τοπικά μέσα ενημέρωσης άμεσα θα
προβεί σε λεπτομερείς ανακοινώσεις για το θέμα της Εκτροπής.
«Η παράταξή μας και εγώ προσωπικά, έχουμε διατυπώσει την κάθετη αντίθεσή μας στην συνέχιση των έργων της Εκτροπής του Αχελώου» σημειώνει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, σημειώνοντας παράλληλα πως «Θεωρώντας τις απόψεις μας ταυτόσημες όπως τουλάχιστον έχουν εκφραστεί κατά το παρελθόν, θα θέλαμε να ενημερωθούμε εάν και σε ποιο επίπεδο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναπτύξει αντίστοιχη δραστηριότητα ή κινητικότητα ενόψει της 24ηςε Μαΐου. Επίσης με ποιο τρόπο προτίθεται ο Περιφερειάρχης να υποστηρίξει το δίκαιο αίτημα των φορέων της Αιτωλ/νίας αλλά και των οικολογικών οργανώσεων που τάσσονται για σειρά οικονομικών, κοινωνικών και κυρίως περιβαλλοντικών λόγων κατά της Εκτροπής. Σε κάθε περίπτωση, η παράταξή μας θα υποστηρίξει κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση».
Ωστόσο, η απάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, κάθε άλλο παρά ικανοποιητική μπορεί να θεωρηθεί, αφού η μετάθεση στο (άγνωστο) μέλλον σύστασης – όπως πρότεινε – ενός φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων, ούτε εξυπηρετεί, ούτε μπορεί να προλάβει γεγονότα. Επανειλημμένα ο κ. Κατσιφάρας έχει προφορικά εκφράσει την σύνταξή του με τις θέσεις των τοπικών φορέων για το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου. Παρόλα αυτά διαπιστώνεται πως η στήριξή του περιορίζεται σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο και όχι πρακτικό – αποτελεσματικό, προφανώς για λόγους πολιτικών δεσμεύσεων.
Ο ίδιος ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζει πως η υπόθεση της Εκτροπής αφορά όλους, πέρα και πάνω από κομματικές ιδιότητες. Η επιχειρούμενη λεηλασία των φυσικών πόρων της Αιτωλοακαρνανίας, δεν μπορεί να μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης και ιδιαίτερα εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Δήλωση για την αποχώρηση από την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Σε δήλωση σχετικά με την αποχώρηση της παράταξής του από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Γ. Παπαναστασίου σημειώνει:
«Σεβόμενοι κατ’ αρχήν τον ρόλο μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο επιλέξαμε ν’ αποχωρήσουμε από την συνεδρίαση της 2ης Μαΐου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην συντονισμένη προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου της μείζονος αντιπολίτευσης. Η συζήτηση για τον Κανονισμό Λειτουργίας του οργάνου εξελίχθηκε ατυχώς σε παρωδία, βασιζόμενη σε παράλογα επιχειρήματα που στερούνται σοβαρότητας και κινούνται ταυτόχρονα σε αντιδεοντολογικές κατευθύνσεις. Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου με επινοήσεις και «αλχημείες», επιχειρεί να επιβάλλει περιορισμούς στο ρόλο της αντιπολίτευσης, οριοθετώντας τις παρεμβάσεις της και υποδεικνύοντας τον τρόπο λειτουργίας της. Μπροστά σ’ αυτή την πρακτική, θα υποβάλλουμε τις ενστάσεις μας διεκδικώντας αυτονόητα την απόλυτα δημοκρατική αλλά και αποτελεσματική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου