Δασολόγου-Περιβαλλοντολόγου MSc
Η 2η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων το 1971. Με την απόφασή του αυτή θέλει να υπογραμμίσει την μεγάλη σοβαρότητα και την οικουμενική διάσταση του προβλήματος, που συνδέει τους υγρότοπους με το περιβάλλον και το ανθρώπινο μέλλον.
παρόχθια Δάση, στις παραθαλάσσιες ακτές, στις Αλυκές, φυσικές ή τεχνητές και γενικά σε όλα εκείνα τα μέρη που συνυπάρχει το νερό με τη γη και που έχουν
μια πολύ μεγάλη οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και οικολογική αξία. Τα φράγματα, οι Λιμνοδεξαμενές κ.λ.π. που σχετίζονται με ανθρώπινες παρεμβάσεις στη φύση είναι τεχνητοί Υγρότοποι.
Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στις Λιμνοθάλασσες, στα Έλη, στους Βάλτους, στις Λίμνες, στα Ποτάμια και στα Δέλτα των Ποταμών, στις Πηγές, στα Ρυάκια, στους Χειμάρρους, στα Η σημασία των Υγροτόπων είναι πάρα πολύ μεγάλη γιατί :Οι Υγρότοποι λειτουργούν ως αποθήκες νερού συγκρατώντας το μεγαλύτερο μέρος των Επιφανειακών Νερών, που σταδιακά στραγγίζει από την επιφάνεια προς τους υδροφόρους ορίζοντες.Εμπλουτίζουν τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντεςΠροστατεύουν από πλημμύρες και ελέγχουν τα πλημμυρικά φαινόμεναΔίνουν νερό για ύδρευση και άρδευση Θεωρούνται ως οι «Βιολογικοί Καθαρισμοί της Φύσης», γιατί λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα, δεσμεύοντας θρεπτικές ουσίες και πολλούς ρύπους (π.χ. φυτοφάρμακα κ.λ.π.) μια πολύ μεγάλη οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και οικολογική αξία. Τα φράγματα, οι Λιμνοδεξαμενές κ.λ.π. που σχετίζονται με ανθρώπινες παρεμβάσεις στη φύση είναι τεχνητοί Υγρότοποι.
Συμβάλλουν καθοριστικά στην ομαλή λειτουργία του Υδρολογικού κύκλου
Βελτιώνουν το κλίμα, γιατί αμβλύνουν τις μεταβολές της θερμοκρασίας και τις ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως τους καύσωνες, και τους παγετούς.
Φιλοξενούν αλιεύματα και θηράματα.Δίνουν πλούσια τροφή στη κτηνοτροφία
Συμβάλλουν στην διατήρηση της Βιοποικιλότητας, προσφέροντας ενδιαίτημα σε πολλά και απειλούμενα είδη πανίδας και χλωρίδας, αφού για πολλά ζώα και φυτά η ύπαρξη του νερού είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση του κύκλου της ζωής τους.
Παρέχουν ευκαιρίες για αναψυχή, άθληση, οικολογικό τουρισμό, εκπαίδευση και έρευνα
Σφύζουν από ζωή π.χ. υδροχαρή φυτά και δένδρα, ζώα, έντομα, πουλιά και κάθε λογής υδρόβιοι οργανισμοί, όσοι υγρότοποι δεν έχουν ακόμη υποβαθμιστεί από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και παρέχουν σημαντικότατες οικονομικές υπηρεσίες στον άνθρωπο, όπως π.χ. οι λιμνοθάλασσες, οι λίμνες και τα ποτάμια, που συνδέονται με τους υγρότοπους, παράγουν υψηλές ποσότητες προϊόντων, αλιευμάτων κ.λ.π.
* Σε άλλες χώρες εκτιμούν σε πολλά δισεκατομμύρια τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν οι υγρότοποι: (εκτιμήσεις για 63 εκ. εκτάρια υγροτόπων παγκοσμίως υπολογίζουν συνεισφορά φυσικών πόρων αξίας 3,4 δις δολαρίων σε ετήσια βάση)
Και ενώ όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά, οι ελληνικοί υγρότοποι συνεχίζουν να δέχονται έντονες πιέσεις από ρύπανση, λαθροθηρία, αμμοληψίες, οικιστικές επεκτάσεις, υπεράντληση και γενικότερα κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου