Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ ΔΝΤ και η Α. Διαμαντοπούλου ετοιμάζουν καταργήσεις σχολείων στο Αγρίνιο και σε όλη την Ελλάδα

Ανδριόπουλος Ιωάννης M.Sc., Ph. D.

Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Αγρινίου.
Πρόεδρος Τ.Ο. Αγρινίου Νέας Δημοκρατίας.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ΔΝΤ και το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζουν συγχωνεύσεις σχολείων σε όλη την Ελλάδα, μαζικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών και ελαχιστοποίηση των προσλήψεων, την στιγμή που πριν από μόλις ένα χρόνο ο πρωθυπουργός υπόσχονταν αύξηση των δαπανών για την παιδεία,
τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Έχουν προχωρήσει οι προετοιμασίες στην περιοχή μας των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση σχεδίου εκτεταμένων συγχωνεύσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων με στόχο δήθεν τη μείωση του κόστους λειτουργίας.






Είναι τραγικό και εξοργίζει το γεγονός ότι αντιμετωπίζονται με κερδοσκοπικά κριτήρια οι μαθητές, οι γονείς τους, οι οικογένειές τους. Αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ΔΝΤ ως μηχανήματα και όχι ως ανθρώπινες ψυχές.






Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει πελώρια μείωση των κονδυλίων για τη σχολική εκπαίδευση (όλα τα στοιχεία μιλάνε για μια μείωση της τάξης 30% έως 50%) καθώς και ακόμη μεγαλύτερη μείωση διορισμών και προσλήψεων των εκπαιδευτικών τη χρονιά 2011-2012.






Οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για μείωση με κάθε τρόπο του κόστους λειτουργίας των σχολείων έχει φανεί ήδη καθώς φέτος έγιναν οι λιγότεροι διορισμοί της τελευταίας δεκαετίας, καταργήθηκε ουσιαστικά η Πρόσθετη και η Ενισχυτική Διδασκαλία, αποψιλώθηκαν τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, οδηγήθηκαν σε κλείσιμο πολλά Αθλητικά Σχολεία.






Ήδη οι περιφερειακοί διευθυντές συγκαλούν συσκέψεις των διευθυντών εκπαίδευσης με θέμα το σχεδιασμό κατάργησης - συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων. Είναι φανερό πως εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια τότε το σχολείο της γειτονιάς θα γίνει παρελθόν και χιλιάδες μαθητές, γονείς, οικογένειες και εκπαιδευτικοί θα εξαναγκαστούν σε μετακινήσεις.






Στην περιοχή μας ετοιμάζονται να καταργήσουν – συγχωνεύσουν δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια. Το γυμνάσιο Καλυβίων να έρθει στο Αγρίνιο. Τα γυμνάσια Κάτω Μακρυνούς, Γαβαλούς, Ματαράγκας να γίνουν ένα, καθώς και τα λύκεια Γαβαλούς, Ματαράγκας. Τα γυμνάσια Καινουρίου και Παναιτωλίου να γίνουν ένα και οι μαθητές να πηγαινοέρχονται συνεχώς.


Θέλουν να καταργήσουν το γυμνάσιο Καμαρούλας, το γενικό λύκειο Παναιτωλίου, το ΕΠΑ. Λ Καινουρίου, το γυμνάσιο Αγ. Βλασίου και όλοι οι μαθητές να πηγαινοέρχονται καθημερινά σαν εμπορεύματα στο Αγρίνιο.






Όλα αυτά χωρίς μέχρι στιγμή να έχουν ερωτηθεί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι οι μαθητές, οι γονείς και οι τοπικές κοινωνίες γενικότερα, η ζωή και η οικογενειακή ηρεμία των οποίων θα ανατραπεί.






Η συγκέντρωση και η δημιουργία μεγάλων σχολείων στα κεντρικά μεγάλα αστικά κέντρα κάθε άλλο παρά θετική είναι, καθώς θα έχει σαν αποτέλεσμα αρκετοί από τους κατοίκους της περιφέρειας του Αγρινίου να αναγκαστούν να μετακινηθούν στην πόλη του Αγρινίου για τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα το μαρασμό των τοπικών κοινωνιών, ερήμωση και των τελευταίων χωριών.






Η επικινδυνότητα για ατυχήματα λόγω των καθημερινών μετακινήσεων 20-40 χιλιομέτρων στο άθλιο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου είναι φανερή.






Η μεγάλη απώλεια χρόνου των μαθητών 1-2 ώρες καθημερινά είναι δεδομένο ότι θα τους επηρεάσει αρνητικά στο σχολείο και στην ζωή τους γενικότερα.






Γενικότερα έχει αποδειχθεί ότι η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, γιατί είναι δύσκολο να γίνει έλεγχος των μαθητών, και των κακοποιών στοιχείων που τριγυρίζουν το σχολείο, ενώ και οι μαθητές είναι πολύ μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους.






Μιλάμε ουσιαστικά και τυπικά για κατάργηση με αυστηρώς λογιστικά κριτήρια, του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα (όποιου είχε απομείνει) της σχολικής εκπαίδευσης, των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, των διορισμών και των προσλήψεων.






Πρώτο μέλημα της πολιτείας και του Υπ. Παιδείας πρέπει να είναι η ποιότητα στην εκπαίδευση και όχι το φθηνό σχολείο, το επικίνδυνο για την υγεία των μαθητών.






Αλήθεια το περίφημο εκείνο Πρώτα ο Μαθητής τι έγινε; Μήπως ήταν άλλο ένα ψέμα της κυβέρνησης του ΔΝΤ ΠΑΣΟΚ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου