Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ομιλία Ανδρέα Μακρυπίδη στην Βουλή -για τις Αστικές Συγκοινωνίες

Ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ανδρέας Μακρυπίδης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την «Εξυγίανση, αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των Αστικών Συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής» ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία είναι ενταγμένη σ’ ένα ολόκληρο σχέδιο που αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν είναι αποσπασματική. Ξεκίνησε από τον ΟΣΕ, προχωράει με παρέμβαση στο Λεκανοπέδιο –μιας και εδώ
έχουμε τις πολλές και διαφορετικές συγκοινωνίες- και θα συνεχιστεί, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε συνολικά το ζήτημα των μέσων μαζικής μεταφοράς και στο Λεκανοπέδιο και στην επαρχία.Γίνεται τώρα, γιατί τέτοια αντίστοιχη πρωτοβουλία δεν έχει γίνει τα τελευταία είκοσι χρόνια και μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξαν νέα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως το μετρό και το τραμ, που άλλαξαν άρδην το σκηνικό, όσον αφορά τη λειτουργία και τον αριθμό των μεταφερομένων επιβατών-χρηστών, αλλά δημιουργήθηκαν και νέες συνθήκες, όσον αφορά τα πληθυσμιακά και πολεοδομικά δεδομένα του Λεκανοπεδίου. Άρα, επιβάλλεται πλέον να δούμε σε μία καινούργια βάση τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο. Πλέον ξεφεύγουμε από την Αθήνα και μιλάμε για Αττική. Συνεπώς, έχουμε καινούργια στοιχεία που επιβάλλουν να προχωρήσουμε σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία.Αυτή η πρωτοβουλία γίνεται, επίσης, γιατί δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τον τρόπο που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα τα μέσα, τόσο στο λειτουργικό μέρος, όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών, όσο και στο οικονομικό και το διαχειριστικό.
Συνεπώς, πρέπει να υπάρχει ένας συντονισμός αυτών των μέσων και αυτό το μητροπολιτικό ρόλο θα τον αναλάβει ο ΟΑΣΑ στο Λεκανοπέδιο. Επίσης, οι πέντε διαφορετικοί οργανισμοί συμπυκνώνονται σε δύο με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Ο πρώτος οργανισμός είναι ο οργανισμός σταθερής τροχιάς και ο δεύτερος οι οδικές συγκοινωνίες. Μέσα απ’ αυτήν την αναδιοργάνωση, διαφαίνεται και το στίγμα των πολιτικών μας, για τον δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών, κάτι που επιθυμεί η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών, των επιβατών, των πολιτών του Λεκανοπεδίου.»
Ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης αναφερόμενος και στα αιτήματα των εργαζομένων στις Αστικές Συγκοινωνίες τόνισε μεταξύ άλλων: «Με την παρέμβαση μας ανταποκρινόμαστε στα δύο βασικά αιτήματα των εργαζομένων. Πρώτον η διαχείριση του προσωπικού γίνεται με κοινωνική ευαισθησία, και μάλιστα σε μία περίοδο έξαρσης της ανεργίας. Δεύτερον, κατοχυρώνεται η διαδικασία των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θέλω να πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, αλλά και η Κυβέρνηση έχει την ευαισθησία μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο, να εξασφαλίσει τις καλύτερες εργασιακές σχέσεις, που έχουν να κάνουν και με τις αμοιβές, αλλά και με τη λειτουργικότητα των επιχειρήσεων. »


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου