Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. κος Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων», ζήτησε την απόσυρση της διάταξης του άρθρου 2, που καταργεί την
υποχρέωση το 51% των εταιρειών να ανήκει σε γιατρούς, σε περίπτωση σύστασης εταιρείας λειτουργίας διαγνωστικού κέντρου. Με αυτόν τον τρόπο τόνισε, πυροδοτούμε την εμπορευματοποίηση αυτού του χώρου. Άλλωστε εφόσον ο Υπουργός επικαλείται το Σύνταγμα, δεν μπορούμε να έχουμε άλλα σταθμά για τους δικηγόρους, άλλα για τους γιατρούς και τους μηχανικούς. Εν συνεχεία ζήτησε από τον παριστάμενο κ. Υπουργό να θέσει υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής τα προβλεπόμενα από το νομοσχέδιο διατάγματα, όταν αυτά ολοκληρωθούν και πριν δημοσιευθούν. Τόνισε δε, την ανάγκη τροποποίησης του κανονισμού της Βουλής ώστε τα προωθούμενα κάθε φορά διατάγματα να τυγχάνουν και της επεξεργασίας του Κοινοβουλίου χωρίς βέβαια ψηφοφορία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε χαλεπές εποχές οφείλουμε να προστατεύουμε το κύρος του Κοινοβουλίου.
Ο κ. Κουρουμπλής μιλώντας επίσης, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», επεσήμανε την ανάγκη στήριξης του υπό αναδιοργάνωση τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, λέγοντας ότι «ένα γραμμάριο πρόληψης ισοδυναμεί με ένα τόνο θεραπείας». Εν συνεχεία απευθυνόμενος στον παριστάμενο κ. Υπουργό έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα:
α)ποια είναι η θέση του Υπουργού στην επιχειρούμενη κατάργηση της υποχρέωσης πλειοψηφίας των γιατρών σε εταιρείες διαγνωστικών κέντρων στο χώρο της υγείας.
β)ποια είναι η αξιοπιστία του παρατηρητηρίου αναλωσίμων και του παρατηρητηρίου φαρμάκων και γ)σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η μηχανογράφηση των νοσοκομείων.
Με αυτά τα τρία εργαλεία, είπε, δεν είναι απαραίτητη η διάταξη του άρθρου για ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες των προμηθειών των νοσοκομείων. Σε ότι αφορά το rebate, δηλαδή την επιστροφή στο κράτος ποσοστού από την διακίνηση φαρμάκων, ερώτησε γιατί ακολουθείται ξανά η διαδικασία αυτή, που δεν απέδωσε στο παρελθόν, ενώ θα μπορούσαν να επιβάλλουν στις φαρμακοβιομηχανίες ποσοστό επί του κέρδους. Εν συνεχεία ερώτησε εάν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου και αξιολόγησης των υπέρμετρων διευθυντικών αρμοδιοτήτων. Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής διερωτήθηκε εάν πράγματι έγινε ή όχι «πάρτι» στο χώρο της δημόσιας υγείας, διότι το πολιτικό σύστημα και όλοι οι βουλευτές καθίστανται υπόλογοι απέναντι σε μία κοινωνία που χειμάζεται και δοκιμάζεται από τις συνεχείς περικοπές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου