Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες στον Δήμο Οινιαδών για τις ζημιές λόγω υπερχείλισης του Αχελώου.»

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη και Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη που αφορά τις ζημιές που προέκυψαν στα Δημοτικά Διαμερίσματα Κατοχής και Νεοχωρίου του Δήμου Οινιαδών λόγω της υπερχείλισης του Αχελώου. Με την ερώτηση του ο Βουλευτής ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος υπερχείλισης των φραγμάτων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και να βελτιωθεί ο τρόπος διαχείρισης και
λειτουργίας των υδροηλεκτρικών μονάδων της Δ.Ε.Η. Α.Ε. Επιπλέον, ο Ανδρέας Μακρυπίδης ζητά να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί του Δήμου Οινιαδών που επλήγησαν από την πρόσφατη υπερχείλιση του Αχελώου.



Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής: «Μεγάλα προβλήματα δημιούργησε η υπερχείλιση του Αχελώου ποταμού στην περιοχή του Δήμου Οινιαδών Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στα Δημοτικά Διαμερίσματα Κατοχής και Νεοχωρίου.


Οι πολλές πρόσφατες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τον μη ενδεδειγμένο τρόπο που αντιμετωπίστηκε η αυξημένη στάθμη υδάτων από τους υπευθύνους των υδροηλεκτρικών σταθμών της Δ.Ε.Η. Α.Ε. στην περιοχή, είχαν ως αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές σε 1.000 και πλέον στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων, κύρια εσπεριδοειδών και δευτερευόντως τριφυλλιού και άλλων αγροτικών προϊόντων.


Επειδή η Δ.Ε.Η. δεν μπορεί να αξιοποιεί αλόγιστα τους υδάτινους πόρους, αλλά είναι αναγκαίο να εκμεταλλεύεται και να διαχειρίζεται τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς με σωφροσύνη και υπευθυνότητα ώστε να προστατεύονται οι γύρω περιοχές και να αποφεύγονται ζημιές που πλήττουν την τοπική οικονομία και επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.


Επειδή οι αγρότες πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα για ζημιές που δεν προκλήθηκαν από δική τους υπαιτιότητα.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κοι. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:






1. Εάν θα ληφθεί μέριμνα ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος υπερχείλισης των φραγμάτων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και ποιά θα είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που θα βελτιώσουν τον τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας των υδροηλεκτρικών μονάδων της Δ.Ε.Η. Α.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση;


2. Σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί του Δήμου Οινιαδών που επλήγησαν από την πρόσφατη υπερχείλιση του Αχελώου;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου