Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Παρέμβαση του Νίκου Καραπάνου για το φιάσκο στο Πλατυγιάλι

Το ζήτημα «Πλατυγιάλι» αναδεικνύει με δηλώσεις του στην εφημερίδα ΑΥΡΙΑΝΗ (7/2/2011) ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Καραπάνος με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το περιβόητο φιάσκο, της εκεί επενδυτικής δραστηριοποίησης Αράβων.

Ο κ. Καραπάνος στις δηλώσεις του μεταξύ άλλων υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της διασφάλισης θέσεων εργασίας για το ντόπιο εργατικό δυναμικό
και παράλληλα τονίζει ότι πρέπει να γίνει μια συνολική αποτίμηση αλλά και επαναπροσδιορισμός του αναπτυξιακού στόχου.


Επίσης δεν παραλείπει να καταδείξει τα μικροκομματικά παιχνίδια που έχουν παιχθεί από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος γύρω από την επένδυση καθώς όπως υποστηρίζει «πάντα παραμονές εκλογών και κυρίως τοπικών οι του ΠΑΣΟΚ έκαναν βαρύγδουπες ανακοινώσεις για το Πλατυγιάλι που συνοδευόταν πάντα …με χιλιάδες θέσεις εργασίας… οι οποίες όμως ποτέ δε δημιουργήθηκαν…»


Τέλος ο κ. Καραπάνος προτείνει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του Πλατυγιαλιού η τοπική κοινωνία να έχει ενεργό ρόλο μέσω των θεσμοθετημέων φορέων της.


Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νίκου Καραπάνου έχουν ως εξής:


















Για τους κυβερνητικούς χειρισμούς:


«Πριν ένα χρόνο η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Επικρατείας, Χ. Παμπούκη ανακοίνωνε την πρόθεση Αράβων επενδυτών για την υλοποίηση στο Πλατυγιάλι Αστακού, μιας μεγάλης επένδυσης που - όπως τονιζόταν στις τότε ανακοινώσεις - θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας…


Όπως ήταν αναμενόμενο η ανακοίνωση αυτή δημιούργησε ικανοποίηση σε ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα δεν ήταν λίγοι αυτοί που την αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό και επιφύλαξη.


Τους τελευταίους δυστυχώς οι εξελίξεις τους δικαίωσαν. Αφού παρά τις κυβερνητικές ενέργειες που έγιναν, ώστε να προωθηθεί η επένδυση (αδειοδοτήσεις κλπ.) οι Άραβες έκαναν πίσω και ακύρωσαν τους σχεδιασμούς τους. Έτσι το λιμάνι και η βιομηχανική του περιοχή παραμένει ανενεργή, αφού οι δραστηριότητες είναι ελάχιστες σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί.»


Για το μέλλον της επένδυσης:


«Με δεδομένη την ύφεση της οικονομίας επιβάλλεται σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, να αναληφθούν επιπλέον πρωτοβουλίες, ώστε το λιμάνι του Πλατυγιαλιού να αποτελέσει ουσιαστικό πόλο ανάπτυξης, για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και για τη χώρα γενικότερα.


Χωρίς καμιά αμφιβολία παρόλο που έχουν περάσει περίπου 25 χρόνια από την αρχική απόφαση για την αξιοποίηση αυτού του ΦΥΣΙΚΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ και τη διάθεση για το σκοπό αυτό πολλών εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, από τον κρατικό κορβανά, η επένδυση αυτή ακόμη δεν έχει αποδώσει… τα προσδοκώμενα.


Και αυτή η διαπίστωση πρέπει να διερευνηθεί, ώστε να υπάρξει μια καταγραφή και αξιολόγηση των αιτιών που το Πλατυγιάλι, δεν έχει προσελκύσει των ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών και στη συνέχεια με συγκεκριμένο σχέδιο να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις με βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.»






Για το «παρελθόν» της επένδυσης:


«Για την Αιτωλοακαρνανία αλλά και για τη χώρα το Πλατυγιάλι αποτελεί ένα θέμα προς διερεύνηση και για έναν ακόμη λόγο αυτόν της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Αν θέσουμε το ερώτημα: Τι κέρδισε η Ελληνική οικονομία από την επένδυση του Πλατυγιαλιού; Με δυσκολία πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποιος που να μας πει ότι η οικονομία κέρδισε… Το γιατί είναι αυτονόητο.


Όμως δεν θα πρέπει να μας απασχολήσει το ζήτημα αυτό; Κατά την άποψη μου ναι. Όχι απλώς πρέπει να μας απασχολήσει, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος αφού θεωρώ ότι και το Πλατυγιάλι επιβάρυνε σημαντικά το δημοσιονομικό χρέος της χώρας, όπως πολλές άλλες αναποτελεσματικές επενδύσεις στην επικράτεια.


Για εμάς τους Αιτωλοακαρνάνες το Πλατυγιάλι αποτελεί μια σημαντική, όπως ανέφερα αναπτυξιακή προοπτική, όμως θα πρέπει εκτός των άλλων να σταματήσει να αντιμετωπίζεται κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ως ένα προεκλογικό όπλο. Και κάνω αυτή την επισήμανση γιατί χωρίς καμιά υπερβολή, πάντα παραμονές εκλογών και κυρίως τοπικών οι του ΠΑΣΟΚ έκαναν βαρύγδουπες ανακοινώσεις για το Πλατυγιάλι που συνοδευόταν πάντα …με χιλιάδες θέσεις εργασίας… οι οποίες όμως ποτέ δε δημιουργήθηκαν…»


Για την προοπτική:


«Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά και κοινά αποδεκτά. Το ζητούμενο όμως είναι έστω και κάτω από μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, τα χρήματα του ελληνικού λαού που έχουν ξοδευτεί για το Πλατυγιάλι, να αξιοποιηθούν επιτέλους προς όφελος της οικονομίας.


Η προοπτική υπάρχει, η θέληση των παραγωγικών φορέων υπάρχει, βούληση από την πλευρά των κυβερνώντων δεν ξέρω αν υπάρχει, αφού αυτοί φαίνεται ότι έχουν επιλέξει τον εύκολο δρόμο του άμεσου και έμμεσου φορολογικού στραγγαλισμού των Ελλήνων.


Τέλος πιστεύω ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να δώσει ρόλο για την αξιοποίηση του Πλατυγιαλιού και στους τοπικούς φορείς και να μην τους αντιμετωπίζει ως ιθαγενείς.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου