Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ο Νίκος Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαίας της Νέας Δημοκρατίας στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου Νόμου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Η Μεταρρύθμιση της Ασφάλισης Υγείας που επιχειρείται από την κυβέρνηση, μόνο χαρακτηριστικά μεταρρύθμισης δεν έχει. Είναι ένα νομοθέτημα με τίτλους και επικεφαλίδες που το χαρακτηρίζει η προχειρότητα, η έλλειψη επεξεργασίας και τεκμηρίωσης. Παραπέμπει για το μέλλον μέσα από δεκάδες Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα κρίσιμα ζητήματα για την περίθαλψη των ασφαλισμένων.



Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία αγνοεί τους γιατρούς, αυτούς δηλαδή που θα κληθούν να το υλοποιήσουν. Αγνοεί τις προτάσεις τους, δεν απαντά στα ερωτήματά τους, δεν ξεκαθαρίζει το ρόλο τους στο νέο πλαίσιο πρωτοβάθμιας υγείας που δημιουργεί.


Η Κυβέρνηση πρώτα νομοθετεί και μετά μελετά και επεξεργάζεται το μεγάλο ζήτημα της υγείας. Πρόσφατα συγκρότησε επιτροπή σοφών για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην υγεία.


Η νομοθετική αυτή σπουδή ικανοποιεί μόνο τις ορέξεις του υπουργού «ψεκάστε – σκουπίστε – τελειώσατε» κου Λοβέρδου και την τυπική υποχρέωση – ανάγκη για διαθρωτικές αλλαγές που έχει θέσει η Επιτήρηση.


Στο κέντρο της κρίσης που έχει δημιουργηθεί, βρίσκονται οι ασφαλισμένοι που ταλαιπωρούνται επί πολλούς μήνες για το αυτονόητο κοινωνικό τους δικαίωμα. Την πρόσβαση σε γιατρό, περίθαλψη, φάρμακο.


Οι ασφαλισμένοι, ο κόσμος της μισθωτής εργασίας απουσιάζουν από τις διαδικασίες της κατ΄ ευφημισμόν μεταρρύθμισης.


Ο έτσι κι αλλιώς ελλιπής διάλογος δεν περιλαμβάνει εκπροσώπους των εργαζομένων – ασφαλισμένων. Η ΓΣΕΕ θα έπρεπε να έχει κεντρικό ρόλο στην αναγκαία θεσμική διαβούλευση.


Σε όλο τον κόσμο, στα ζητήματα της ασφάλισης υγείας αυτοί που πληρώνουν θέτουν και τους κανόνες.


Στη χώρα μας, οι ασφαλισμένοι που η μισθωτή τους εργασία φέρνει τα έσοδα στο ΙΚΑ, όχι μόνο δεν βάζουν τους κανόνες αλλά αντίθετα αγνοούνται και ταλαιπωρούνται.


Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει το Νομοσχέδιο της ασάφειας και της προχειρότητας από τη Βουλή.


Επιβάλλεται άμεσα να εξασφαλίσει τη στελέχωση του ΙΚΑ με γιατρούς, έτσι ώστε να πάψει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στις λίστες αναμονής και στις ουρές των ιατρείων.


Να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος με συγκεκριμένη ατζέντα και χρονοδιάγραμμα για την μείζονα μεταρρύθμιση της ασφάλισης της υγείας.


Πειραματισμοί, ερασιτεχνισμοί και προχειρότητες στις πλάτες των ασφαλισμένων δεν χωρούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου