Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για ίδρυση εφετείου στο Αγρίνιο

Το «πράσινο φως» για την ίδρυση τεσσάρων νέων Εφετείων σε Ηράκλειο, Χαλκίδα, Αγρίνιο και Μυτιλήνη άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αν, όμως, αυτά θα λειτουργήσουν ή όχι -σημειώνει το ΣτΕ- είναι ένα ζήτημα που εναπόκειται στην Πολιτεία, δεδομένου ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης με σχετικό έγγραφό του αποκλείει οποιαδήποτε αύξηση του αριθμού των δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων λόγω της ίδρυσης των νέων Εφετείων. Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει το Ανώτατο
Δικαστήριο στις σχετικές γνωμοδοτήσεις του, η κρίση, αν είναι εφικτή η αποτελεσματική λειτουργία των νέων Εφετείων, με ανακατανομή των ήδη συνισταμένων θέσεων προσωπικού στα υφιστάμενα δικαστήρια, ανήκει στην Πολιτεία.
Συγκεκριμένα, με το πρώτο διάταγμα ιδρύεται Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο, στο οποίο θα υπάγονται οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου.
Με το δεύτερο ιδρύεται Εφετείο Εύβοιας το οποίο θα έχει έδρα τη Χαλκίδα και θα υπαχθούν σε αυτό οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Χαλκίδας και των Θηβών, οι οποίες αποσπώνται από αυτή του Εφετείου Αθηνών.
Με το τρίτο Προεδρικό Διάταγμα ιδρύεται Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος το οποίο θα έχει έδρα το Αγρίνιο και θα υπαχθούν σε αυτό οι περιφέρειες του Πρωτοδικείου Αγρινίου, Μεσολογγίου και Λευκάδος, οι οποίες αποσπώνται από το Εφετείο Πατρών.
Με το τέταρτο και τελευταίο διάταγμα ιδρύεται Εφετείο Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη, στο οποίο θα υπαχθούν οι περιφέρειες του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και Χίου, που αποσπώνται από το Εφετείο Αιγαίου.
Στις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος είναι ο αντιπρόεδρος κ. Κ. Μενουδάκος και εισηγητής ο πάρεδρος κ. Χ. Ντουχάνης) γίνεται αναφορά σε γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που «τάσσεται υπέρ της λελογισμένης αποκέντρωσης των δικαστηρίων, η οποία επιτυγχάνεται με την ίδρυση νέων, κατά τρόπο ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών σε αυτά και να αποσυμφορούνται τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, τα οποία εμφανίζουν ανησυχητική βραδύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης».



PROTO THEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου