Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

O Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας είχε συνάντηση εργασίας στο Μεσολόγγι με τους Δημάρχους των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οφείλει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία και να δείξει ετοιμότητα στην προώθηση ώριμων έργων. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, ούτε έχουμε το περιθώριο να χαθούν πολύτιμοι πόροι για την ανάπτυξη της Περιφέρειας». Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σήμερα το μεσημέρι στη συνάντηση εργασίας που είχε στο Μεσολόγγι με τους Δημάρχους των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.Στην διάρκεια δυόμισι ωρών συνάντηση έγινε
μια πρώτη καταγραφή έργων που παρουσιάζουν ωριμότητα ή βρίσκονται στη φάση της ωρίμανσης και μπορούν να προωθηθούν για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.«Πρέπει να δούμε βήμα βήμα, έργο έργο ποια ωριμότητα υπάρχει και αναλόγως να κινηθούμε», είπε ο κ. Κατσιφάρας προσθέτοντας, παράλληλα, ότι στόχος της αιρετής περιφερειακής αρχής είναι η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, από το ΕΣΠΑ ως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων, το Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας και τον νέο αναπτυξιακό νόμο.«Μας ενδιαφέρει η γρήγορη απορρόφηση. Πρόκειται για πόρους που πέραν της βελτίωσης των υποδομών και των δυνατοτήτων θα αναθερμάνουν και την πραγματική οικονομία σε μια δύσκολη περίοδο. Άρα, πρέπει να επισπεύσουμε. Έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου και πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητες», υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας.Ταυτόχρονα, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε μεγάλες διεκδικήσεις της Περιφέρειας, σε έργα πνοής που θα δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στη Δυτική Ελλάδα. Ειδική αναφορά έκανε στα έργα της Ιόνιας και της Ολυμπίας Οδού επισημαίνοντας ότι «τα έργα αυτά είναι ψηλά στις προτεραιότητες μας και το μέτωπο διεκδίκησης για την απρόσκοπτη εκτέλεση και ολοκλήρωση τους είναι ανοικτό».
Ο κ. Κατσιφάρας τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και να μην παρασυρόμαστε από την λογική των πολύ μικρών έργων που δεν έχουν βιωσιμότητα. Κάθε έργο πρέπει να εντάσσεται σ’ έναν συνολικότερο σχεδιασμό και να είναι σε συνέργεια με τους αναπτυξιακούς μας στόχους, σημείωσε. Χαρακτήρισε κρίσιμο μήνα τον Μάρτιο καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενόψει και της διαπραγμάτευσης για την μερική αναθεώρηση του ΕΣΠΑ πρέπει να διαθέτει ετοιμότητα και συγκεκριμένες προτάσεις.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνάντησης με τους Δημάρχους, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας έκανε μια σύντομη επισκόπηση των δράσεων της περιφερειακής αρχής κατά τον πρώτο μήνα ανάληψης των καθηκόντων της. Αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έγιναν στην Πάτρα με τους βουλευτές της Δυτικής Ελλάδας, στην επίσκεψη και τις επαφές του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων απ’ όλη την Δυτική Ελλάδα αλλά και στην οργανωτική προετοιμασία για την εδραίωση του νέου θεσμού.
«Χτίζουμε σε γερές βάσεις τον νέο θεσμό, ενισχύουμε την φωνή της Περιφέρειας, θέλουμε να έχουμε εξωστρέφεια και καλά προετοιμασμένη ατζέντα δράσεων και πρωτοβουλιών», είπε προσθέτοντας ότι το τρίπτυχο που θα κρίνει την επιτυχία του νέου θεσμού είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας, η δημιουργία ενός νέου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης και η ενίσχυση των υποδομών.«Η ανάπτυξη της περιφερειακής Ελλάδας είναι απάντηση στην κρίση», είπε ο κ. Κατσιφάρας. Και επεσήμανε ότι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης «πρέπει να κάνουμε στροφή σε παραγωγικά έργα, σε έργα που φέρνουν εργασία και εισόδημα και αναδεικνύουν την αναπτυξιακή φυσιογνωμία της Περιφέρειας».«Πρέπει να τολμήσουμε και ν’ αλλάξουμε ό,τι μας πληγώνει. Φτάνουν πια οι διαπιστώσεις. Χρειάζονται λύσεις και δράσεις. Και αυτό θα το πετύχουμε με σκληρή δουλειά, με μεθοδικότητα και σχέδιο», είπε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την εκτροπή του Αχελώου ο κ. Κατσιφάρας επανέλαβε ότι «η αιρετή περιφερειακή αρχή συντάσσεται απόλυτα με τις θεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε τοπικό επίπεδο».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκος Υφαντής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Πολιτικής Γιώργος Αγγελόπουλος, οι Δήμαρχοι Μεσολογγίου Π. Κατσούλης, Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, Ναυπακτίας Γ. Μπουλές, Θέρμου Θ. Πορφύρης, Ξηρόμερου Π. Σαμαράς, Ακτίου – Βόνιτσας Ν. Σολδάτος και Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήσης.
Επίσης, στη συνάντηση συμμετείχαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χριστίνα Σταρακά, Γ. Χριστόγιαννης, Γ. Παππάς, Γ. Τσόγκας, Κ. Καρανίκας, Σάββας Αυγέρης και Χρήστος Πετρόπουλος (Αιτωλοακαρνανίας) και ο περιφερειακός σύμβουλος Αχαϊας Θανάσης Πετρόπουλος.
Ακόμα, συμμετείχαν στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής και της Γενικής Διεύθυνσης Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Πριν την συνάντηση με τους Δημάρχους ο κ. Κατσιφάρας είχε συνεργασία με τους Διευθυντές και Τμηματάρχες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας ενώ αργά το μεσημέρι συνάντησε το προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου